Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Škotska zabranjuje GMO

    Škotska će zabraniti uzgoj genetski modifikovanih useva, jer Vlada u Edinburgu nije spremna da se "kocka" s poljoprivrednim sektorom vrednim 14 milijardi funti, prenosi BBC.

    To je objavilo Ministarstvo privrede, na čijem čelu je Richard Lochhead koji je najavio je da će Škotska zatražiti da se isključi iz dogovora na nivou Evropske unije, a koji se tiče uzgoja GMO usjeva.

    Međutim, čelnici poljoprivrednika razočarani su tim potezom. Prema pravilima EU, GMO usevi moraju najpre da budu zvanično odobreni pre nego što se počnu saditi. Amandman koji je stupio na snagu ranije ove godine dopušta članicama da ograniče ili zabrane uzgoj GMO na svojoj teritoriji.

    Lochhead je rekao da je Škotska svetski poznata po predivnoj prirodi, pa će zabrana GMO useva zaštititi i dodatno osnažiti njen "čisti, zeleni imidž".
    "Uzgoj GMO useva u Škotskoj naštetio bi tom imidžu, ne želimo da se kockamo s 14 milijardi funti vrednim sektorom proizvodnje hrane i pića", istakao je on.

    Tu je odluku pozdravila predsednica škotskih Zelenih Alison Džonstoun, dok je čelnik škotskih poljoprivrednika Scott Walker razočaran potezom vlade. "Druge zemlje podstiču biotehnologiju tamo gde je poželjna i mi bi morali da sledimo taj primer", istakao je on.

    Huv Džouns, profesor molekularne genetike, ocenio je da je vladina odluka "tužan dan za nauku i za Škotsku" i tvrdi da su GMO usevi odobreni u EU "sigurni za ljude, životinje i okolinu".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE