Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tržište od 100 milijardi dolara: Oldtajmer sigurniji od deonica

    Zbog skoka vrednosti Ferrarijevih oldtajmera od sedam puta u poslednjih devet godina, analitičari sugerišu ulagačima da bi možda bilo racionalnije uložiti u oldtajmer nego u deonice čuvene italijanske kompanije.

    Slavna talijanska firma u jesen će izlistati 10 posto deonica na Njujorškoj berzi, a tek treba videti kakav će biti interes ulagača.

    Ipak, ulaganje u deonice uvek je riskantno, pa analitičari ukazuju da je posedovanje 40 ili 50 godina starog "Propetog konjića" u odnosu na deonice sigurno poput oročene štednje. Samo s mnogo većim prinosima.

    Naime, cene Ferrarijevih automobila proizvedenih 60-ih i 70-ih godina od 2006. skočile su sedam puta. Ali, i mlađi modeli, poput Testarosse predstavljene 1984. godine, pokazale su se kao dobro ulaganje.

    Tom se modelu u poslednjih godinu dana cena udvostručila, a  novi vlasnik za njih treba "iskeširati" između 100.000 i 150.000 dolara. Naravno, dosadašnji trend rasta cena ne znači da će i u budućnosti nastaviti takvom dinamikom.

    "Pre samo dve godine oldtajmere su kupovali entuzijasti. Danas nema sumnje da ih ljudi sve više kupuju zbog ulaganja", kaže za Bloomberg Rob Johnson, direktor britanske tvrtke Classic & Sport Finance. Inače, vrednost globalnog tržišta oldtajmera procenjuje se na 100 milijardi dolara.

    Johnson smatra kako cene u budućnosti verovatno neće rasti takvom dinamikom, ali je teško poverovati u značajan pad jer se ipak radi o stvarnoj imovini. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE