Direktor Toshibe podneo ostavku posle skandala

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor Toshibe podneo ostavku posle skandala

  Generalni direktor japanskog giganta Toshibe Hisao Tanaka podneo je ostavku nakon što je otkriveno da je znao da se profit firme godinama veštački "pumpa".

  Nezavisna istraga je pokazala da kompanija od 2008. prikazuje uvećani operativni profit i to u ukupnom iznosu od 1,22 milijarde dolara.

  Osim Tanake, koga će naslediti predsednik Upravnog odbora Masashi Muromachi, kompaniju će morati da napuste i njegov savetnik Atsutoshi Nishida i potpredsednik Norio Sasaki.

  Toshiba je saopštila da razmišlja o angažovanju novih direktora, koji bi došli spolja i koji bi popunili više od polovine mesta u Upravnom odboru.

  "Otkriveno je da je dugo vremena bilo neadekvatnog vođenja knjiga u našoj kompaniji i mi se duboko izvinjavamo što smo doveli deoničare u ozbiljne probleme", navodi se u saopštenju.

  U pitanju je najveći korporativni skandal u Japanu od 2011. godine, kada je otkriveno da je Olympus prikrio gubitak od 1,7 milijarde dolara, podseća Reuters. Kako navodi agencija, uvećani profit je tri puta veći od originalnih procena.

  Skandal će osim promena u menadžmentu firme dovesti i do velikih novčanih kazni, novih godišnjih procena i promene cena akcija.

  Toshiba pod tim imenom posluje od 1939. godine, jedna je od vodećih korporacija u Japanu i bavi se proizvodnjom, razvojem i trgovinom razne elektronske opreme, sistema za kontrolu saobraćaja, osvetljenjem, medicinskom opremom, logistikom…

  Foto: BEta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE