Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polovičan efekat naplate zarada preko izvršitelja

    Od kako je pre gotovo godinu dana radniku omogućeno da naplaćuju potraživanja od poslodavca blokiranjem računa platnim listićem, preko Komore izvršitelja svoje zarade je potraživalo oko 1.300 radnika, a gotovo polovina ih je i naplatila.

    Isplatni listić kao sredstvo potraživanja važi od septembra prošle godine, ali radnici su tek ove godine masovnije prijavljivali da im nisu isplaćene zarade, regresi, prevoz, topli obrok. Zbog toga su u Ministarstvu pravde zadovoljni rezultatima izvršitelja.

    "Da su postupili i prinudno naplatili u 630 postupaka potraživanje. Vrlo je bitno istaći da je veliki iznos potraživanja naplaćen preko izvršitelja – blizu 80 miliona dinara", navodi pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović.

    Izvršitelji pronalaze sve račune poslodavca-dužnika i njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu i od nje naplaćuju dug, kamatu, ostale troškove i svoju naknadu koja u proseku iznosi oko pet odsto od naplaćene sume.

    "Taj postupak nekada traje dva meseca, a nekada i duže. To najviše zavisi od toga koliko traje postupak za pronalaženje imovine poslodavca", ukazuje zamenica predsednice Komore izvršitelja Svetlana Manić.

    Prošle godine 2.080 poslodavca odbilo je da izda platne listiće zaposlenima. Inspekcija rada tada nalaže poslodavcima da izdaju listić, a ako se ogluše o to rešenje, sledi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

    "Donosi sa sobom mogućnost kažnjavanja poslodavca do dva miliona dinara kao pravno lice, a odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara. Za preduzetnike ta kazna je do 500.000 dinara", ističe direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić.

    >>>>Zbog zaostalih plata zovu izvršitelje

    Za razliku od Ministarstva pravde, sindikati nisu zadovoljni. Tvrde da je tek nekoliko stotina njihovih članova preko isplatnog listića naplatilo potraživanja od poslodavaca, zato što su radnici svesni rizika i strahuju od posledica.

    "Ipak je to jedna metoda koja dovodi do mobinga poslodavca prema tom radniku, koji je na takav način naplatio svoje potraživanje", smatra predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

    Isplatni listić kao metod za bržu naplatu zarade koristi se samo u Srbiji, a u većini Evropskih zemalja neisplaćivanje zarada je krivično delo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE