Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BRICS uz Putina, neuspeh Vašingtona

    Samit zemalja organizacije BRICS na najbolji način pokazao da rukovodstvo u Vašingtonu nije uspelo da svojim sankcijama izoluje predsednika Rusije Vladimira Putina, pišu Novosti.

    Samit BRICS, u kom su Brazil, Kina, Indija, Rusija i Južnoafrička republika, u četvrtak je u Ufi usvojio političku deklaraciju. Kina, Brazil, Indija i JAR imaju identična, ili vrlo slična mišljenja o brojnim aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima, pišu Novosti.

    Osim što su dali svoju ocenu sadašnje političke situacije u svetu, lideri BRICS su doneli plan aktivnosti u narednih godinu dana. Na inicijativu Rusije usvojena je Strategija ekonomske saradnje do 2020. godine.

    Cilj nije samo kooperacija, nego i rast ekonomskog nivoa u svakoj od zemalja članica BRIKS, kao i podizanje konkurentske sposobnosti na svetskom tržištu.

    Pored ovog, zemlje BRICS u Deklaraciji ističu da su neprihvatljive jednostrane sankcije koje narušavaju priznate norme međunarodnog prava.

    Očigledno svesni da bi Vašington u bližoj budućnosti mogao početi sa naoružavanjem kosmosa, članice BRICS su apelovale da se ne dopusti trka u naoružanju u kosmosu.

    Učesnici samita su podsetili da je u decembru 2014. godine, Generalna skupština UN, na predlog Rusije, donela rezoluciju o nerazmeštanju oružja u kosmos.

    Što se tiče najaktuelnijih političkih međunarodnih pitanja, za Putina je svakako veoma važno to što su lideri zemalja BRICS pozvali da se zavađene strane u Ukrajini drže dogovora u Minsku. 

    Foto: ufa2015.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE