Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kompanije koje posluju sa Nemačkom veći optimisti od ostalih

    Pozitivan indeks poslovnog optimizma imaju firme koje sarađuju sa Nemačkom 53,8, dok je on nešto niži kod firmi koje ne sarađuju sa Nemačkom 46,7, ocena je ProOptimist Indeks istraživanja, odnosno istraživanja o poslovnom optimizmu sektora malih i srednjih preduzeća, koju ProCredit banka radi već drugu godinu za redom u saradnji sa GFK agencijom.

    Indeks optimizma izračunava se razlikom procenta pozitivnih i negativnih odgovora ispitanika. Kada je indeks iznad 50 smatra se pozitivnim i obrnuto.

    Istraživanje je pokazalo da su bolji indikatori poslovanja prisutni kod srpskih firmi koje sarađuju sa Nemačkom, u odnosu na ostale srpske firme obuhvaćene uzorkom, što pokazuje i da su optimističnije od ostalih srpskih firmi, uprkos negativnim makroekonomskim projekcijama za 2015. godinu.

    Svaki drugi ispitanik veruje da će prihodi naredne godine biti isti kao u 2014. dok jedna petina veruje da će im se prihodi povećati. Polovina preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi biti veći, dok sedam odsto smatra da će im se smanjiti u odnosu na 2014.

    Kada su u pitanju planovi za investicije u toku 2015, gotovo sedam od deset ispitanika odgovorilo je negativno. Očekivane investicije se uglavnom odnose na opremu, mašine i vozila.

    Istraživanje pokazuje da je sama svest o značaju ulaganja u energetksu efikasnost i obnovljive izvore energije niža nego 2012, ali je takođe viša među preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom.

    Jedna četvrtina ispitanika smatra da će 2015. biti dobra za proširenje MSP. Preduzeća koja saradjuju sa Nemačkom optimističnija su u vezi sa narednom godinom (naročito srednja preduzeća).

    Glavni problem sa kojim se susreće jedna četvrtina preduzeća je slaba prodaja nakon čega sledi slaba naplata potraživanja koje navodi svaki peti ispitanik. Kada je reč o preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom, glavni problem je slaba naplata potraživanja (31%).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE