Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Varoufakis: Jedna noć sa Angelom

    Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da je Grčka spremna da "čeka strpljivo" da njeni kreditori postanu realistični u svojim zahtevima o spisku reformi u zamenu za deblokiranje vitalne tranše pomoći.

    "Čekaćemo strpljivo dok se institucije ne priklone realizmu", napisao je Tsipras u tekstu u dnevniku Efimerida ton Sindakton i ocenio da ih jedino "politički oportunizam" navodi da traže nova smanjenja penzija, što je jedna od spornih tema u pregovorima sa kreditorima prekinutih sinoć u Briselu bez rezultata.

    U kratkom tekstu grčki premijer je rekao da je grčka vlada predstavila svojim kreditorima – EU, MMF-u i Evropskoj centralnoj banci, "dokumentovani nacrt kontrapredloga".

    Osvrćući se na brojne ustupke koje grčka vlada smatra da je učinila od početka pregovora i na kritike koje to izaziva u okviru njegove partije, Tsipras je naveo da neki "smatraju slabošću iskrenu želju za nalaženje rešenje i korake učinjene da se prevaziđu razlike". Zamolio je kreditore da razmisle o dve stvari: to da Grci nisu samo naslednici duge istorije borbe, već da oni takođe "na svojim plećima nose dostojanstvo jednog naroda i nadu naroda Evrope".

    Tsipras je odbacio zamerke da je Grčka nepopustljivost u pregovorima pitanje "ideološke opsesije" i rekao da je to "pitanje demokratije". Kako navodi agencija Frans pres, pregovori između Grčke i njenih kreditorima izgledaju bliže krahu nego ikad, posle novog neuspeha sinoć u pregovorima o nastavku pomoći toj zemlji. Grčkoj 30. juna dospeva isplata 1,6 milijardi evra duga MMF-u, i postoji rizik da ona neće biti u mogućnosti to da isplati ako joj kreditori ne isplate 7,2 milijarde evra blokiranih od prošlog leta dok se ne postigne sporazum sa kreditorima o nizu reformi.

    Evropska komisija je saopštila sinoć da nisu bili uspešni dvodnevni pregovori s grčkim zvaničnicima o rešavanju grčke krize i predočila da će ministri zemalja zone evra u četvrtak, 18. juna odlučivati o nagodbi za podršku reformama i daljoj finansijskoj pomoći vladi u Atini da bi se sprečio bankrot Grčke.

    Komisija u Briselu je podvukla da su juče i danas vođeni pregovori s trojicom ministara grčke vlade bili poslednji pokušaj predsednika Evropske komisije da se, uz tesnu saradnju s Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, dođe do sporazuma s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, "što bi omogućilo da se da blagovremeno povoljno mišljenje" uoči sastanka ministara finansija evrozone 18. juna.

    Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je u intervjuu za nemački dnevnik Bild, objavljen danas, da je sporazum o grčkom dugu moguć i čak da može da bude zaključen za jednu noć, "ako bude prisutna nemačka kancelarka Angela Merkel".

    Varoufakis je rekao da grčka vlada želi da izbegne izlazak Grčke iz evrozone, takozvani "Grexit".

    "Mislim da Grexit nije razumno rešenje, ali ništa se ne može isključiti, kao što ne mogu da isključim da će kometa udariti Zemlju", rekao je Varoufakis i ponovo zatražio restrukturisanje grčkog duga i rekao da jedino tako može da se garantuje njegova otplata.

    Berza u Atini danas je na otvaranju pala šest procenata posle neuspeha grčkih pregovora s kreditorima ovog vikenda.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE