Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka od MMF-a dobila odlaganje otplate duga do kraja juna

    Grčka vlada zatražila je i dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlaganje isplate duga toj organizaciji koji je trebalo da bude isplaćen u četiri dela, već će biti ođednom krajem juna, saopštili su sinoć izvori bliski vladi u Atini i MMF-u.

    "Iskoristili smo mogućnost koji nam daje propis MMF-a kako bismo dobili na vremenu o pregovorima", izjavio je France Pressu izvor blizak grčkoj vladi.

    MMF je sa svoje strane saopštio da je od Grčke dobila informaciju da želi da iz jednog dela isplati dug od 1,6 milijardi evra, što je u skladu s propisima te svetske finansijske institucije.

    Grčka je danas trebalo da isplati prvi deo tog duga a ostala tri dela do 19. juna. Atina ukupno mora da poveriocima, a uglavnom Evropskoj centralnoj banci (ECB), od juna do avgusta vrati 11 milijardi evra.

    Od 12. do 30. juna, Vlada u Atini bi trebalo da isplati blagajničke zapise od 5,2 milijarde evra, da isplati penzije, plate u državnom sektoru i socijalna davanja (oko 2,2 milijarde evra).

    Grčka vodi teške pregovore s kreditorima (MMF, ECB i EU) o isplati poslednje tranše ranije obećane finansijske pomoći. Grčka mora zauzvrat da sprovede reforme kako bi dobila 7,2 milijardi evra.

    Premijer Alexis Tsipras danas bi trebalo u parlamentu da podnese izveštaj o razgovorima s EU koje je imao u sredu uveče. Ti razgovori su završeni bez dogovora.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE