Najbogatiji na Balkanu: Tri Hrvata, pa Srbin

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najbogatiji na Balkanu: Tri Hrvata, pa Srbin

  Prva tri mesta na Forbesovoj listi najbogatijih u regionu, pripadaju Hrvatima, dok je srpski “predstavnik” Miroslav Mišković tek četvrti. Mnogim preduzetnicima, pre svega iz Srbije, teško ući u trag novca, piše Forbes.

  Ivica Todorić najbogatiji je čovek u regionu, a slede ga još dvojica Hrvata, Branko Roglić i Emil Tedeski.
  Todorić i Agrokor imaju prihod i vrednost deonica 3,379 milijardi evra, a najveće je iznenađenje što je sa 2,5 milijardi evra prihoda i vrednosti deonica Roglić, vlasnik Orbica, pretekao Tedeskija iz Atlantic Grupe, čiji je prihod i vrednost deonica 1,533 milijarde evra.

  Najbogatiji Srbin i četvrti na listi najbogatijih u regionu je Miroslav Mišković, za kojeg se procenjuje da ima 463 miliona evra prihoda.

  Prošlogodišnji lider Miodrag Kostić i njegova MK grupa imali su za 20 odsto manji prihod nego lane i više nije u “prvoj ligi”.

  U BiH je najbogatiji Izudin Ahmetlić koji je sa svojom Hifa grupom ostvario prihod od 330 miliona evra, a sledi Senad Džambić i njegov trgovački lanac Bingo sa zaradom od 258 miliona evra.

  Od Makedonaca vrh bogataša je rezervisan za Minča Jordanova sa prihodom od 26 miliona evra, a sledi Andrej Josifovski, “težak” 22 miliona evra.

  Inače, Forbes se ove godine ogradio od potpune preciznosti stvaranja liste za ceo region, tvrdeći da mnogi poduzetnici, pre svega u Srbiji, kriju zemlju gde im “ležu" pare, pa je nemoguće svima ući u trag.

  Među njima su pre svega Filip Cepter i Vuk Hamović, a slično je i sa Lukšićima u Hrvatskoj. Kada je reč o “komšijama regiona”, Slovencima, najbogatiji su Iza i Samo Login i njihova kompanija Outfit 7 i imaju dobit od 617 miliona evra, a sledi Sandi Češko, vlasnik Studio moderne sa prihodom od 390 miliona evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE