Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jugobanka traži 200 miliona evra od Hrvatske

    Oko 200 miliona evra teški su tužbeni zahtevi Jugobanke u stečaju prema hrvatskoj državi i firmama. Susedi ne daju pare i tvrde da je reč o obesnom parničenju.

    Ova srpska banka vodi više sporova u Hrvatskoj, od kojih se šest odnose na nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Podravskoj Slatini, na Krku i na Hvaru. Ukupna vrednost zahteva samo po tom osnovu je oko 38 miliona evra. Ostatak čine tužbe po osnovu potraživanja od pravnih lica s teritorije Hrvatske.

    Ova banka, inače, u žižu javnosti dospela je zbog izgubljene mogućnosti da se njena tužba pojavi pred sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pošto je predstavku odbio hrvatski službenik u sekretarijatu ovog suda.

    Sekretar Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu odbacio je predstavku Jugobanke u decembru 2014. godine, s obrazloženjem da podnosioci nisu dostavili rezime slučaja u okviru granica navedenih u formularu prijave, rečeno je Novostima u Agenciji za osiguranje depozita, koja je stečajni upravnik ove banke.

    U ovom slučaju, međutim, Jugobanka je samo formalno podnosilac predstavke, jer je 2003. godine prodala odmaralište u Dubrovniku, a kupcu, koji je angažovao sopstvene pravne savetnike, pruža pomoć u postupku, na šta se obavezala kupoprodajnim ugovorom.

    Ovo odmaralište u Dubrovniku, površine oko 500 kvadrata, prodato je za oko 500.000 dolara. Jugobanka je postupak u Hrvatskoj pokrenula 2001. godine, uoči pokretanja stečajnog postupka.

    Sada, praktično, hrvatski državljanin pokušava da upiše svoje vlasništvo nad nekretninom legalno kupljenom od srpske banke u stečaju, koja je, tokom rata devedesetih godina, promenila vlasnika.

    Nekoliko tužbi Jugobanka u stečaju pokrenula je i protiv Privredne banke Zagreb. Sve je počelo kada je pre dvadeset i pet godina Riadrija banka likvidirala u Rijeci poslovnicu Jugobanke. U međuvremenu je Riadria banka pripojena PBZ, a u tim transakcijama, koje nikada nisu do kraja razjašnjene.

    Držimo da su zahtevi činjenično i pravno neutemeljeni i nezakoniti, te da predmetni sporovi predstavljaju obesno parničenje, tvrdi Dumančić.

    Jugobanka nema nekretnina u drugim bivšim republikama SFRJ, osim u Hrvatskoj. Međutim, vodi veći broj postupaka radi naplate potraživanja od firmi s teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske po osnovu obaveza prema Pariskom klubu poverilaca.

    Vrednost tužbenih zahteva koji se vode po tom osnovu iznosi ukupno oko 55 miliona evra. U vezi sa imovinom, Jugobanka vodi ukupno 59 sporova (u Hrvatskoj 23, u Makedoniji 4, u BiH 11 i u Crnoj Gori 21) vrednih 250 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE