Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Rusija pada i vuče susede sa sobom

    Ekonomska kriza koja pogađa Rusiju zbog zapadnih sankcija i pada cena nafte, pogađa njene susede više nego što je očekivano i produžiće se i 2016. godine, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

    Pad BDP u Rusiji biće 4,5 odsto ove godine, a 1,8 odsto iduće, što je mnogo lošija prognoza od one koju daju ruske vlasti, konstatovala je ova institucija u svojoj novoj ekonomskoj prognozi objavljenoj na godišnjem zasedanju banke u Tbilisiju.

    EBRD navodi da monetarna kriza krajem 2014. koja se sastojala u padu vrednosti rublje i rastu inflacije koči kupovnu moć i potrošnju. Ruska vlada očekuje da će nedavni oporavak rublje omogućiti da se ograniči pad BDP na 2,8 odsto ove godine, a da će iduće godine imati privredni rast.

    Od centralne Azije do Belorusije preko Kavkaza većina bivših članica Sovjetskog Saveza imale su pad vrednosti domaće valute pod pritiskom rublje.

    EBRD je za skoro sve zemlje regije smanjila prognoze rasta BDP. Predviđa rast BDP od dva odsto za Gruziju, 1,5 odsto za Azerbejdžan, 1,5 odsto za Kazahstan, a recesiju za Belorusiju, Jermeniju i Moldaviju uz pad BDP od 2,5 odsto, odnosno, 1,5 i 2.0 odsto.

    Gruzija, domaćin ovogodišnjeg sastanka EBRD, i Moldavija poođene su iako su potpisale sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

    EBRD očekuje pogoršanje krize u Ukrajini posle godinu dana rata, sa padom BDP od 7,5 odsto ove godne posle pada od 6,8 odsto prošle godine. Nada se da će privredna aktivnost Ukrajine početi da raste iduće godine, kada se očekuje rast od 3,0 odsto, pod uslovom da ostane na snazi zapadni plan finansijske pomoći.

    EBRD smatra da je teško predvideti oporavak ako ruska privreda i dalje bude odsečena od sveta i ako se ne uvedu velike strukturalne reforme. Banka čije je sedište u Londonu je i sama zamrzla svoje nove programe investiranja u Rusiji u okviru sankcija uvedenih zemlji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE