Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najmoćnije porodične firme jače od Francuske i Nemačke

    Najveće porodične firme u svetu, u globalnom BDP 2013. godine učestvovale su sa 6,5 triliona dolara, što je više od Francuske i Nemačke zajedno, a iste godine su zaposlile skoro 21 milion ljudi.

    U saradnji s revizorsko-konzultantskom kompanijom EY, Centar za porodične firme Univerziteta St. Gallen u Švajcarskoj objavio je globalni indeks porodičnih firmi.

    Indeks rangira najveće porodične firme u svetu, javne i privatne, i demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju te firme imaju u današnjoj globalnoj ekonomiji.

    Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP 2013. godine učestvovali sa 6,5 triliona dolara, šti je više nego što su francuska i nemačka ekonomija doprinele zajedno, dok su iste godine te porodične firme zaposlile 20,9 miliona ljudi.

    Indeks obuhvata 500 najvećih porodičnih firmi širom sveta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mestu, kao jedina firma na listi iz ovog regiona.

    "Kao što se zna, većina porodičnih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu. Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspehu tih firmi jasan proces izbora naslednika."

    Pritom, uspešne porodične firme gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju tačku, objašnjava Country Managing Partner u EY-u Hrvatska Berislav Horvat.

    Činjenica da je više od 40 odsto pomenutih firmi u porodičnom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspešne u ovim procesima i vođenju biznisa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE