Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odlaganje Turskog toka ne uzbuđuje Srbiju?

    Južni tok je obustavljen, a prema pisanju ruskih medija, Gazprom bi mogao da odloži i Turski tok. Zaustavljanje ne znači ništa drugo nego da se okrenemo gasovodu Niš-Dimitrovgrad, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

    Turska je još u martu saopštila da su rokovi za tu investiciju nerealni, pa je pitanje sigurnosti snabdevanja Evrope gasom sve aktuelnije.

    Evropski eksperti ocenjuju da je poželjno da Evropska unija bude nezavisna od ruskog gasa, ali priznaju da to nema ekonomskog smisla. Turski tok je pokrenut pre oko pola godine, ali rusko-turski partneri Gazprom i Botas još nisu postigli konačan dogovor.

    Stručnjaci smatraju da je gasovod u senci politike i da je zastoj u pregovorima trenutan jer Turska hoće da obezbedi veće cenovne povlastice za uvoz ruskog gasa.

    "Turska bi mogla da postane gasno čvorište, međutim, to je teško da se sada izvede u ovoj situaciji zato što nije gas potreban Južnoj Evropi već Centralnoj Evropi. Da se ide preko Turske nije dobro", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

    Evropska unija, koja se još nije izjasnila oko Turskog toka, savetuje zemljama Starog kontinenta da traže nove izvore dotoka gasa i više koriste tečni gas.

    Upućeni kažu da bi eventualni zastoj oko Turskog toka mogao ponovo da aktivira projekat Nabuko, ali i Južni tok, koji je razrađen projekat. Problem je i što balkanske zemlje, među kojima je i Srbija, nemaju novca za priključenje Turskom toku.

    Južni tok, koji je trebalo da bude građen, Gazprom je planirao da kompletno preko naših teritorija, on svojim novcem plati gradnju gasovoda, a da mi to otplaćujemo taksama od tranzita gasa.

    Sada kada mi nemamo takvu mogućnost mislim da mi od toga nećemo imati nikakvu korist i mi taj gas nećemo ni videti, kaže Vojislav Vuletić.

    Ako nema Turskog toka, imaće drugi

    Zaustavljanje Turskog toka ne znači ništa drugo nego da se okrenemo onome što je ispred nas – da gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad, kaže ministarka rudarstva, saobraćaja i energetike.

    "Tim pre što gradnja jednog gasovoda ne isključuje gradnju nekog drugog. Kao što Južni tok nije isključivao gradnju Niš-Dimitrovgrad, tako ni Turski tok ne isključuje mogućnost snabdevanja gasom iz drugog pravca", rekla je ministarka Mihajlović za Politiku.

    Ona je, takođe, istakla da Srbija treba da završi gradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, jer za to postoje svi uslovi i projektna dokumentacija, te bi sve moglo biti relativno brzo gotovo, odnosno gradnja bi trajala najviše dve godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE