Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlasnik Warnera najbogatiji čovek u Britaniji

    Vlasnik Warner Musica Len Blavatnik najbogatiji je čovek u Britaniji, sa imetkom koji se procenjuje na 13,17 milijardi funti, prema listi najbogatijih Sunday Times za 2015, prenosi britanski BBC.

    Blavatnik, rođen u Odesi u Ukrajini, po nacionalnosti Amerikanac, a po staništu Britanac, preuzeo je prvo mesto od braće Srija i Gopija Hinduja, čije bogatstvo vredi 13 milijardi funti.

    Ukupno bogatstvo najbogatijih 1.000 pojedinaca i porodica u Britaniji više se nego udvostručilo u poslednjih 10 godina i dostiglo 547 milijardi funti, prema listi najtiražnijeg britanskog nedeljnika.

    Engleska kraljica Elizabeta Druga, koja je na prvoj listi 1989. bila najbogatija osoba u Britaniji, prvi put je ispala iz 300 najbogatijih. Na listi sada ima 117 milijardera, za 13 više nego 2014, od čega 80 njih živi u Londonu.

    Blavatnik, čije investicije idu od industrije metala i nafte do muzičke produkcije i digitalnih medija, ima u Londonu kuću vrednu 41 milion funti, a Univerzitetu Oksford je poklonio 75 miliona funti da osnuje Blavatnikovu Upravnu školu.

    Najveći skok u bogatstvu zabeležila je porodica koja se bavi maloprodajom, predvođena Galenom i George Westonom, koja vodi robne kuće Selfridges i Primark u Britaniji.

    Njihovo bogatstvo je poraslo za 3,7 milijardi funti, za više od 50 odsto za godinu dana, na 11 milijardi.

    Vlasnik fudbalskog kluba Chelsea Roman Abramovič zauzeo je deseto mesto na listi Sunday Timesa, sa bogatstvom koje iznosi 7,29 milijardi evra, odnosno za 1,23 milijarde funti manje u odnosu na prošlu godinu.

    Za razliku od njega, šef Virgina Richard Branson zabeležio je rast bogatstva sa 3,6 na 4,1 milijardu funti, čime je zauzeo 20. mesto na listi najbogatijih Britanaca.

    Da bi neko ušao na listu 1.000 najbogatijih ljudi u Britaniji potrebno je da sada ima lično bogatstvo od 100 miliona funti, za razliku od prošle godine, kada je bilo dovoljno 85 miliona funti.

    Primera radi, za ulazak na listu Sunday Timesa 1997. bilo je potrebno da neko poseduje "svega" 15 miliona funti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE