Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vladimir Kostić predsednik SANU

    Akademik Vladimir Kostić izabran je za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, tajnim glasanjem na sednici Skupštine SANU, na kom je dobio podršku većine aktivnih članova akademije.

    Kostić je po proglašenju za predsednika kazao da je važno da se prevaziđu podele u SANU jer su, kako je rekao, "samo kao celina zabrinutih i odgovornih ljudi potrebni narodu i ovoj državi, a van toga ne trebamo nikome".

    Jedini pravi osećaj koji imam je preplavljenost strahom. Plaši me značaja ove institucije, njene veličine i zlovolje koja je okružuje, jer mi se čini da je ona danas u bespućima u kojem se mi i kao kolektivitet i kao država nalazimo, potrebna isto kao što je bila potrebna i u godinama kada je osnovana, kazao je Kostić.

    Vladimir Kostić rođen je 1953. godine u Beogradu, završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 1978. godine. Od 1980. godine radi na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

    Od 2006. godine je redovni član SANU, a na mesto potpredsednika predložio ga je Odsek Akademije za matematiku, fiziku, biologiju, tehničke nauke, geološke nauke i medicinske nauke.

    Na sednici Skupštine SANU za potpredsednika za prirodne nauke izabran je Zoran Popović, a za potpredsednika za društvene nauke Ljubomir Maksimović. Članovi SANU izabrali su i novog generalnog sekretara – Marka Anđelkovića.

    Na Skupštini je potvrdjen i izbor rukovodstva Ogranka SANU u Novom Sadu, čiji će predsednik biti Stevan Pilipović.
    Na sednici je potvrđen i mandat predsedniku ogranka SANU u Novom Sadu Stevanu Pilipoviću.

    Foto: Beta-Milos Miskov

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE