Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Martovski uzlet evrozone

    Ubrzanim rastom, privredne aktivnosti u evrozoni u martu su dostigle najsnažniji tempo u gotovo godinu dana, zahvaljujući snažnom prilivu novih narudžbi, saopštio je londonski Markit.

    Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone porastao je u martu na 54,0 boda, s 53,3 boda koliko je iznosio u februaru. Time je Markit ipak blago snizio početnu procenu njegove vrednosti, od 54,1 bod.

    "Još uvek se ne može sa sigurnošću reći da privreda evrozone raste dovoljno snažno da se vrati snažnom i održivom oporavku, ali regija nedvosmisleno beleži najsnažniji rast od 2011", konstatovao je glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

    Oporavak je zabeležen i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, pri čemu su proizvodne aktivnosti porasle najbržim tempom od maja 2014, dok je uslužni sektor ostvario najsnažniji rast u osam meseci. Pojačan je i tempo priliva novih narudžbi, dostigavši najviši nivo u gotovo četiri godine.

    U Markitu ističu i rast aktivnosti u sve četiri najveće ekonomije evrozone, i to drugi mesec zaredom, iako uz velike razlike među pojedinim zemljama. Tako su najsnažniji skok ostvarile Irska i Španija. Sledi Nemačka, dok je u Italiji i Francuskoj rast bio umereniji.

    "Uz povratak Francuske rastu, ohrabruje i što su aktivnosti ponovo porasle u sve četiri najveće zemlje evrozone, što ukazuje na širok osnov rasta, pa bi on zbog toga trebalo da bude održiviji", rekao je Williamson.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE