Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stamenković: Odložiti akcize na struju

    Ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi uvođenje akciza na struju trebalo odložiti za narednu godinu, jer bi poskupljenje struje od 15 odsto moglo da napravi štetu celokupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji.

    "Predložili smo pre dva meseca da bi cena struje od 15 odsto mogla da napravi veliku štetu u ovoj situaciji kada pada potrošnja na tržištu."

    A ako je deficit budžeta povoljniji od planiranog, onda bi bilo dobro da država sistemski uvede akcizu na cenu struje, ali da akciza u ovoj godini bude nula, rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

    To bi, prema njegovim rečima, ostavljalo prostor da cena struje bude upola manja od planirane. Govoreći o nadležnostima institucija koje odlučuju o povećanju cene struje, Stamenković je naveo da "svaka akciza, pa i akciza na struju, nije delatnost nikakve agencije, već ingerencija države".

    Do sada Agencija za energetiku Srbije nije dobila predlog od EPS o promeni cene struje. Iz EPS, za sada nema najava kada bi takav zahtev mogao da bude upućen, tako da je neizvesno da li bi struja mogla da poskupi i od 1. maja.

    Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetarnim fondom da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto. Predstavnici MMF trebalo bi u maju da obave prvu reviziju ispunjenosti uslova pod kojima je odobren aranžman.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE