Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova sezona bankrota u Grčkoj

    Grčka, poslednjih godina jedna od vodećih zemalja po broju nesolventnih preduzeća, i dalje se nalazi pod velikim rizikom od korporativnih bankrota.

    Međunarodna kompanija za osiguranje kredita Atradius prognozira da će broj bankrota i ove godine ostati visok uz 459 slučajeva, iako blago niži u odnosu na prošlogodišnjih 463 preduzeća na koja je stavljen katanac, piše grčki list Katimerini.

    To je najviši nivo bankrota među evropskim zemljama koje Atradius prati, a kompanija navodi da bi prognoza mogla biti i lošija u svetlu ekonomskih pokazatelja kao što su indeksi poverenja, proizvodne cene u industriji i maloprodaja, koji su pogoršani od februara.

    Ekonomski problemi u Grčkoj rastu zbog neizvesnosti u pogledu postizanja definitivnog sporazuma između vlade u Atini i međunarodnih kreditora, što koči poslovnu aktivnost.

    Stručnjaci EU i Međunarodnog monetarnog fonda proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Alexis Tsipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi evra.

    Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

    Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bilo odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE