Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Partnerski odnosi dve zemlje

    Kada pomenemo Holandiju, ono što verovatno svima prvo pada na pamet jeste holandska kompanija HPK engineering B.Y. kojoj je nedavno povereno upravljanje Železarom Smederevo. Međutim, odnosi Srbije i Holandije sežu mnogo dalje.

    Što se tiče ekonomskih odnosa, Holandija je jedan od najvećih investitora i spoljno-trgovinskih partnera Srbije. Široj javnosti je verovatno malo poznato da je u 2013. Holandija bila najveći strani investitor u Srbiji, kao i da je po vrednosti izvoza bila na 23. mestu od ukupno 204 zemlje na koje je Srbija plasirala svoje proizvode u toj godini.

    Najveći interes za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede, IT-a, prehrambene industrije, brodogradnje, infrastrukture i energetike. Na naročito velike mogućnosti širenja i jačanja saradnje u sektoru poljoprivrede i IT-a ukazao je i ambasador Holandije u Srbiji Laurent Louis Stokvis u nedavnom razgovoru sa premijerom Srbije. I ne samo u tome, već i u kontroli vodnih sistema, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije.

    Sada je na nama da dalje nastavimo da jačamo bilateralne odnose sa Holandijom, naročito zbog podrške reformama i evropskim integracijama naše zemlje. Vlada Holandije je i do sada brojnim projektima podržavala
    Srbiju u procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji, povećanju zaposlenosti i jačanju privatnog sektora.

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE