Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija napreduje na putu ka EU

    Odnosi između Srbije i Holandije razvijaju se veoma pozitivno, a posebno se ističu dva segmenta: bilateralna saradnja na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i zajednički rad na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, kaže za BIZLife Laurent Louis Stokvis, ambasador Holandije u Srbiji i Crnoj Gori.

    „Dve posete prethodnog ministra spoljnih poslova Holandije, gospodina Timmermansa, i sada prva poseta potpredsednika Evropske komisije Srbiji dale su poseban podsticaj našim ekonomskim i političkim odnosima, a Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, takođe će uskoro posetiti Hag“, ističe sagovornik BIZLife.

    Kada uporedite odnose Srbije i Holandije za ove četiri godine koliko ste ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, prema vašem mišljenju u kojim oblastima su najviše napredovali odnosi dve države?

    Ohrabruje činjenica da je srpska Vlada jasno naznačila pristupanje EU kao svoj primarni strateški cilj. Srbija je na svom evropskom putu već ostvarila puno toga u protekle četiri godine. Jedan od izuzetno važnih koraka bilo je i potpisivanje Briselskog sporazuma. Holandija čvrsto podržava nastavak dijaloga sa Kosovom u cilju rešavanja preostalih pitanja i poziva obe strane da u potpunosti primene sporazum. Takođe, pozdravljamo i unapređenje saradnje Srbije i susednih zemalja i ohrabrujemo dalje korake.

    Holandija podržava i ekonomske reforme koje će doprineti stvaranju potpuno funkcionalne tržišne ekonomije. Tu su i napori Srbije u EU programima koji pomažu u ovom transformacionom procesu. Angažovani smo u EU tvining projektima koji se uspešno realizuju i radimo na ojačavanju institucije ombudsmana i Državne revizorske institucije, a sada smo i partneri na tvining projektima poljoprivrede i migracije. Bilateralno podržavamo i mnogo manjih, značajnih projekata u vezi ljudskih prava, vladavine prava i prava manjina.

    Kada se govori o poljoprivredi, razvoj u ovoj oblasti je veoma pozitivan i vidimo brojne mogućnosti. Angažovani smo u brojnim projektima koji pomažu razvoju srpske poljoprivrede. Obećavajuće to što holandske kompanije počinju da se interesuju za srpsko tržište i to u oblastima poljoprivrede i vodoprivrede, čime će se ojačati prisustvo Holandije u Srbiji.

    Kako je Holandija u maju prošle godine bila zemlja partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, ministar spoljnih poslova Holandije otvorio je tada ovu manifestaciju kako bi ukazao na mogućnosti koje holandske poljoprivredne tehnike mogu da ponude. To se dogodilo upravo nakon tragičnih poplava, a Holandija je tim povodom odmah obezbedila humanitarnu pomoć Srbiji.

    Korišćenjem moderne tehnologije, drenažom i navodnjavanjem, dodavanjem vrednosti, horizontalnom i vertikalnom integracijom proizvodnog lanca, predviđamo svetlu budućnost srpske poljoprivrede i u ovom poduhvatu Holandija može da vam bude partner.

    Već pomažemo srpsku privredu investicijama u industriju brodogradnje, IT, sektore rasvete, pivarstva i obnovljivih izvora. Čvrsto verujem da će se ekonomske veze naših zemalja dodatno razviti u budućnosti.

    Da li je Srbija, prema vašoj oceni, na dobrom putu ka članstvu u EU?

    Srbija napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Važne reforme i sistemske promene koje Vlada Srbije sprovodi kako bi poboljšala konkurentnost ekonomije, pokazuju predanost strateškom cilju – članstvu u EU. Još jedan znak predanosti je i uspešan završetak skrining procesa srpskog pravosuđa sa Evropskom komisijom. Ali, još dosta toga ostaje da se uradi. Neophodno je posvetiti više pažnje pitanjima vladavine prava, kao što je reforma sudstva, borba protiv korupcije i pitanja vezana za slobodu medija. Svakako, Srbiju očekuje još posla kada se govori o pitanju usvajanja i implementacije evropskih zakona i propisa, ali to će više biti fokus pristupnih pregovora.

    Kako ocenujete preduzete reforme srpske vlade?

    Vlada Srbije sprovodi jedan brz program reformi. U konteksu EU fokus bi trebalo da bude na pitanjima vladavine prava, ekonomskog upravljanja i javne administracije. Pripremljena je obimna reforma javne administracije, započet je proces rekonstrukcije i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu, usvojeni su zakoni o radu, bankrotu i građevinskim dozvolama. Aranžman sa MMF-om iz februara ove godine, kao i zajmovi Svetske banke, od velikog su značaja jer će doprineti strukturnim ekonomskim reformama. Usvojeni su novi medijski zakoni koji su sada u procesu implementacije, ali će ovom polju biti neophodno da se posveti još pažnje i rada kako bi se unapredila sloboda medija.

    Kada su u pitanju vladavina prava i javna administracija, Vlada je donela teške odluke kao što su smanjenje plata i penzija i usvajanje raznih zakona. Nezavisne institucije kao što su ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja imaju značajnu i cenjenu ulogu u pružanju pomoći građanima kojima je neophodna pomoć u vezi sa administracijom. Njihova uloga je takođe, i pružanje pomoći vlasti, na način da će signalizirati na nedostatke u zakonima, propisima i njihovom sprovođenju.

    Kreiranje i implementacija efektivnog pravnog okvira, zaštita prava manjina u Srbiji, kako nacionalnih, tako i manjina seksualne orijentacije, važno je samo po sebi, ali i u kontekstu Poglavlja 23, a koje se fokusira na vladavinu prava. Održana Parada ponosa u septembru 2014. je značajan korak napred.

    Jasno je da se radi na rešavaju pitanja iz velikog broja različitih oblasti. Ohrabruje činjenica da Vlada Srbije sprovodi ovakve refome i da je spremna da sprovede i nove, a kako bi uskladila srpsko i evropsko pravo. Započinjanjem i implementacijom takvih reformi Srbija će postati moderna zemlja koja i teži da bude, okrenuta budućnosti, a sve kako bi, korak po korak, poboljšala uslove života svojih građana i postala član EU.

    Odnosi Beograda i Prištine

    Da li će nedavno potpisan sporazum Beograda i Prištine, prema vašem mišljenju popraviti međusobne odnose? 

    U januaru 2014. započeli su pristupni pregovori između EU i Srbije. U nastavku ovih pregovora progres u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imaće i dalje veliki značaj. Briselski sporazum je od fundamentalnog značaja. Sledeći važan korak bio je sporazum o pravosuđu koji je nedavno postignut. Sledi rešavanje drugih otvorenih pitanja kao i implementacija dogovora. Rezultati koji su do sad postignuti su ohrabrujući, ali je jasno da se mora završiti još mnogo posla.

    Dinamičan i zahtevan posao

    Prema vašem mišljenju, koliko je teško ili jednostavno uskladiti obaveze imajući u vidu da ste ambasador Holandije i u Srbiji i Crnoj Gori?

    Biti ambasador svoje zemlje u dve države u isto vreme zahteva pažljivu podelu pažnje, rada i održavanje važnih kontakata. Zahteva dosta putovanja zbog razgovora sa administracijom i nevladinim organizacijama, učestvovanje na sastancima i konferencijama. Ovakva pozicija moj posao je učinila veoma interesantnim, dinamičnim i zahtevnim. Takođe, mi je omogućila širu sliku u izazove i razvoje sa kojima se ceo region suočava. Mnogi izazovi koji su pred Crnom Gorom, kao što je vladavina prava, slični su sa izazovima Srbije na putu integracije u EU. Savetujem Srbiji i Crnoj Gori, kao i drugim zemljama u regionu,  da razmene iskustva procesa EU integracija. To neće samo biti od pomoći za pronalaženje pravih rešenja na njihovom odgovarajućem putu ka EU, ojačava regionalnu saradnju. Holandija podržava i Srbiju i Crnu Goru u ostvarenju svog evropskog puta i pomažemo im u velikom broju programa.
     

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE