Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodno je pokrenuti industriju

    Od kako je osnovana u Holandiji pre 70 godina kompanija Tebodin pozicionirala se kao jedan od glavnih globalnih igrača kada su u pitanju konsalting i izgradnja. Iza imena kompanije krije se naziv ’holandska tehnička agencija za razvoj industrije’ a sama kompanija razvijala se sa potrebama svojih klijenata i postala dinamičan partner prisutan u 23 zemlje sa oko 50 predstavništava i preko 5.000 zaposlenih.

    U Srbiji posluju gotovo deset godina, tačnije od 2006. kada se javila potreba da se osnuje kompanija i na ovom prostoru sa dolaskom njihovog korporativnog klijenta Knauf Insulation na srpsko tržište. „Do sada smo imali priliku da sarađujemo sa dosta stranih investitora koji su ovde otpočinjali proizvodnju, a najveći deo njih je iz gumarske industrije. Ostvarili smo saradnju sa kompanijom Mitas koje je preuzela Ruma gumu i koja proizvodi poljoprivredne pneumatike, zatim Cooper Tire koji je u Kruševcu preuzeo Trayal“, objašnjava Zoran Petrović, direktor Tebodina u Srbiji. „Posebno treba izdvojiti saradnju sa kompanijom Tigar Tyres koja je deo Michelina i predstavlja trenutno najveću investiciju koja se odvija u Srbiji. Isprva j napravljena nova linija za proizvodnju guma od 60.000 kvadrata i magacin od 14.500 kvadrata. Sada se radi projektna dokumentacija i pribavlja dozvola za izgradnju objekta koji će biti preduslov za razvoj treće faze ove investicije.“

    Ono što Tebodin posebno izdvaja je što klijentima pružaju usluge upravljanja projektom, cost managementa i izrade projektne dokumentacije. Tebodin u Srbiji čini tim stručnjaka koji mogu da odgovore na sve zahteve stranih klijenata i jedan su od glavnih faktora pozicioniranja Tebodina kao lidera na srpskom tržištu.

    Srbiji nedostaje investitora i neophodno je pokrenuti industriju, smatra Petrović. Prema njegovim rečima SIEPA je kod stranih investitora bila prepoznata kao institucija koja može da pomogne u realizaciji investicije u Srbiji i smatra da je za investitore koji u našu zemlju dolaze po prvi put neophodno da postoji određena institucija ovog tipa.

    Na osnovu brojnih kontakata sa stranim investitorima koje je Tebodin do sada imao u Srbiji, Petrović navodi da su uglavnom iznenađeni kvalifikovanom radnom snagom, što po njegovom mišljenju ukazuje da je neophodno raditi na promociji Srbije i njenih potencijala. Ipak, prva saplitanja počinju sa administracijom.  „Jedan od svetlih primera je administracija u Sremskoj Mitrovici koja je za svaku preporuku, ali to nije slučaj u svakoj opštini.“ Investitorima su neophodni predvidivi uslovi poslovanja, a svaka dobra investicija je pravi način da se privuku nove.

    „Moramo biti agilniji u ’borbi’ privlačenja investitora i ne treba da ih delimo na strane i domaće, već dobre i loše“, ističe direktor Tebodina u Srbiji.
     

    Foto: Dušan Stojančević

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE