Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lepote razuđene jadranske obale

    Ako se već sada pitate gde letovati, sve što vam je potrebno za potpuni užitak pronaći ćete na hrvatskom primorju. Osim gurmanskih specijaliteta i starovremenskih znamenitosti, glavni adut hrvatskog turizma je more – prelepe razuđene obale Istre i Dalmacije, stenovite plaže, tirkizno more, veličanstvena ostrva.

    Pula, srce istarske regije, ima istoriju dugu više od tri hiljade godina, a različita kulturalna mešanja se, danas, ogledaju kroz očuvanje vrednih spomenika austrougarskog uticaja, barokne umetnosti, rimskih imperatora, Gradskih vrata u antičkom stilu. Ipak, najviše ovacija izaziva čuvena pulska Arena…

    Iako je svaki deo Istre jedinstven, magičan i vredan posete, osim Pule, posebno se izdvajaju još dva atraktivna grada – Rovinj i Poreč. Rovinj je smešten na zapadnoj obali Istre, a zbog svoje geografije i istorije, važi za najromantičnije mesto na Mediteranu: krase ga uske ulice u kojima se prodaju antikviteti, hand-made predmeti, slike, nakit, autentične primorske kuće sa šarenim roletnama i reljefnom fasadom, kaldrma i maleni trgovi. Najznačaniji gradski spomenik je crkva Svete Eufemije koja se nalazi na vrhu brodvitog Rovinja, a do koje vode sve uličice kojima koračate.

    Ako posetite Poreč, ne propustite Eufrazijevu baziliku, Veliki Neptunov hram, palatu Zuccato i Srednjevekovne bedeme, a nakon obilazaka, kada poželite da se osunčate i iskusite čari slanog mora, užitak kriju Plava i Zelena laguna.

    Sa druge strane, jedna od najlepših ostrva: Hvar, Korčula, Brač, Rab, Krk, Pag, nalaze se u Dalmaciji. Hvar se svrstava među najosunčanija ostrva na Mediteranu, smešten je u srcu ove hrvatske regije, između Brača i Korčule, i krasi ga bogata arhitektura, kultura i likovna umetnost. Naročito poslednjih godina, predstavlja top destinaciju za letovanje, jednako kao i Brač, koji je najveće dalmatinsko ostrvo, u svetu poznato po belom bračkom kamenu od kojeg su napravljene neke od najpoznatijih svetskih građevina. Ako, pak, želite danonoćni provod i zabavu, uputite se na hrvatsku Ibicu – mesto gde žurke ne prestaju. Turistički centar Paga je Novalja, kojoj posebnu atraktivnost daju prelepe peščane i šljunkovite plaže, a sve gurmanske, sportske, rekreativne i zabavne specijalitete koje možete zamisliti, nalaze se baš tu. I, kako misliti o Dalmaciji, a ne spomenuti Dubrovnik – metropolu kulture i grad pod zaštitom UNESCA. Mnogobrojne crkve, tvrđave, zidine, izložbe, koncerti, predstave i festivali daju mu posebnu draž, a čuvene su i tradicionalne Dubrovačke letnje igre održavane pod vedrim nebom.

    Foto: I.L.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE