Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako do više nafte u Srbiji

    Najvažniji plan Naučno-tehničkog centra NIS- Naftagasa za ovu godinu i ubuduće je pronalaženje načina za povećanje proizvodnje nafte na ležištima u Srbiji, koja su poprilično iscrpljena.

    U tom pogledu, novi pravci delovanja biće povećanje iskorišćenja ležišta kao i primena sekundarnih metoda za povećanje iskorišćenja ležišta, poput utiskivanja vode i ugljen-dioksida, a sve u cilju povećanja ekslpolatacije nafte. Period primarne proizvodnje završen je tako da sada razmišljamo na koji način da povećamo proizvodnju nafte, objasnio je zamenik direktora ovog centra i direktora Direkcije za geologiju i razradu ležišta Mihail Kuznjecov..

    NIS u ovoj godini planira planira da osim u Srbiji naučno tehnički centar bude uključen i koncesije, u Mađarskoj, Rumuniji i BiH.

    Iako postoji, prema njegovim rečima, dobro razumevanje resursne baze, ekonomiju projekta je prilično teško proceniti ukoliko se ne uzme u obzir njegov potpuni razvoj. Najvažniji plan NTC-a za ovu godinu, je svakako pronalaženje načina za povećanje proizvodnje nafte na ležištima u Srbiji.

    -U planu za 2015. godinu imamo i praćenje bušenja, jer je ono naročito na velikoj dubini ili pod velikim uglom, komplikovano, ističe Zalevski i dodaje da u okviru planova za naredni period spada i pronalaženje načina eksploatacije teške nafte, za šta se planira primena nekih novih tehnologija, koje u budućnosti mogu pomoći da se ova vrsta nafte proizvodi. Takav primer su naftna polja „Gaj“ i „Kumane“, na kojima su otkrivena nalazišta visoko viskozne nafte.

    Naučno-tehnološki centar je formiran i organizovan po uzoru na „NTC – Gazpromnefta“ sa kojim stručnjaci u Srbiji svakodnevno sarađuju.

    Kolege iz Gazpromnefta prenose svoja iskustva sa sličnih projekata u Rusiji, dok naši stručnjaci imaju bogato iskustvo i znanje kada je u pitanju rad u Panonskom basenu. Kad sve to saberemo i spojimo, trebalo bi da dobijemo dobar rezultat – navodi Zalevski.

    Naučno-tehnološki centar NIS-a osnovan je 2009. godine spajanjem više srodnih organizacionih delova u cilju naučno-tehnološkog praćenja delatnosti kompanije, obezbeđenja inovacija i radi podrške njenom poslovanju.

    Od sredine 2012. godine, NTC je izdvojen i posluje kao kćerka kompanija „Naučno-tehnološki centar NIS Naftagas“.

    Osnovni zadatak NTC NIS-a je široka naučno-tehnička podrška Bloka „Istraživanje i proizvodnja“ u oblasti geološko istražnih radova, geologija i razrada ležišta, laboratorijska istraživanja jezgara i fluida slojeva, tehnologija proizvodnje nafte i gasa, projektovanje objekata infrastrukture. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE