Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena kilovata i dalje bez promene

    Početkom ovog meseca u medijima, ali i javnosti počelo je da se govori o poskupljenju struje i to za 15 odsto, od 1. aprila, ali za sada još uvek nije rešena misterija kada bi se na domaćem tržištu mogla očekivati promena cene, koliko bi kilovat mogao biti skuplji i da li će biti uvedena akciza na električnu energiju.

    Ono što se sa velikom verovatnoćom može reći je da poskupljenje struje one treba očekvati od početka narednog meseca, bar kad je cena kilovata u pitanju, jer da bi do promene uopšte moglo doći potrebno je da to bude objavljeno u “Službenom glasniku” najmanje 30 dana pre nego što do promene dođe. Eventualna promena cene kilovata, a zbog uvođenja akcize, nije u nadležnosti Agencije za energetiku, koja odobrava promenu cene struje, na osnovu važećih pravila.

    Inače, poslednji put cena struje u Srbiji povećna je u avgustu 2013. godine. Tada je električna energija poskupela za 10,9 odsto i prosečna cena kilovata koju plaćaju domaćinstva iznosi 6,1 dinar, bez poreza na dodatu vrednost. Stručnjaci ukazuju da je poskupljenje kilovata ekonomski  opravdano i da je cena niža nego u zemljama u okruženju, ali i da bi, zbog eventualnog rasta cene struje, trebalo očekivati i rast potrošačkih cena. Ne treba ni govoriti kako će se to odraziti na već ionako tanke novčanike građana Srbije, čija su primanja među najnižima u regionu, a koverte s platama od nedacno su i velikom broju zapsoenih, kao i penzionerima za 10 odsto tanje. Ipak, dok se to ne desi, strujomeri će meriti sadašnju cenu struje te će za mesečnu potrošnju od oko 500 kilovata račun biti oko 3.000 dinara. Uz eventualno poskupljenje od 15 odsto, račun će biti viši za nepunih 500 dinara.

    Dakle, sve dok iz “Elektroprivrede Srbije” u AERS ne bude bio upućen zahtev za promenu cene struje, što još nije učinjeno, promenu ne treba očekivati. Da li ima će to biti urađeno do kraja marta, kako bi se cena eventualno promenila u maju teško je reći, ali u AERS-u su ranije istakli da za obradu  zahteva ne treba puno vremena, jer se podaci iz EPS-a redovno dobijaju i analiziraju. Takođe, iz vogo regulatornog tela je istaknuto i da je važno šta će u zahtevu za povećanje struje iz EPS-a, kad i ako bude bio upućen, pisati, jer se cena struje može povećati ako su troškovi opravdani.

    Akciza na struju novina

    U Srbiji se na električnu energiju ne plaća akciza i njeno uvođenje je deo dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.  Kako je nedavno rekao ministar finansija Dušan Vujović iznos akcize neće biti izražen u procentima već će biti fiksan – 50 para po kilovatu. Novac od akciza na struju slivaće se u republički budžet, kao što se sada u buxet uplaćuje fiksan iznos akcize od svake prodate litre derivata nafte.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE