Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napuštanje EU može da obori britanski BDP

    Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi prouzrokovati trajni gubitak 2,2 odsto BDP do 2030. godine, upozorava institut Opet Europe.

    Sporazumi s bivšim evropskim partnerima o slobodnoj trgovini ne bi bili dovoljni da se amortizuju troškovi istupanja, već bi ih London morao sklapati i sa zemljama u ostatku sveta, upozorili su iz britanskog instituta.

    Najbolji scenario bi uključivao sporazum s Evropom o slobodnoj trgovini, vrlo ambiciozno kresanje regulative u privredi i gotovo potpuno otvaranje trgovini s ostatkom sveta, pokazuje istraživanje Open Europea.

    U tom slučaju britanski BDP bi do 2030. bio 1,6 odsto veći nego kada bi Britanija ostala u Uniji, ali bi britanski radnici bili izloženi pojačanoj konkurenciji zemalja s niskim troškovima rada, dodaju u institutu.

    Najizgledniji scenariji uključuju trajni gubitak 0,8 odsto BDP, u slučaju da Britanija sklopi sporazum o slobodnoj trgovini s EU, ali ne i s ostalim zemljama, odnosno povećanje BDP za 0,6 procenata u slučaju da sklopi sporazume i s ostalim zemljama u svetu i da smanji regulativna opterećenja, napominju u institutu.

    "Teoretski, transformacija Britanije u ekonomiju baziranu na slobodnoj trgovini zvuči kao lagan zadatak, ali bi u praksi naišla na ozbiljan politički otpor u samoj zemlji", konstatuje predsedavajući instituta Rodney Leach, inače zastupnik Konzervativne stranke u britanskom parlamentu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE