Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Federacija BiH zadužena milijardu KM

    Novi premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) rekao je da je prethodna federalna Vlada na čijem čelu je bio Nermin Nikšić (SDP) ostavila ukupan dug tog entiteta novoj vladi od oko milijardu konvertibilnih maraka (KM) u kreditima (oko pola milijarde evra).

    "Nasleđujemo i deficit od 646 miliona KM. On se planira pokriti sa 200 miliona KM iz stend-baj aranžmana sa MMF-om, a ostalo će biti pokriveno trezorskim zapisima i obveznicama", kazao je Novalić u intervjuu Dnevnom avazu.

    On je rekao da je dogovoreno da će aktuelni kreditni ranžman s MMF-om, koji je kratkoročan, biti "pretvoren u dugoročniji".

    "Jednostavno, ubija nas ta milijarda KM koju vraćamo. Mi vraćamo dug MMF-u tako što ćemo se dodatno zadužiti kod MMF-a. Ali, dugoročniji aranžman daće nam više daha", rekao je Novalić.

    Novi federalni premijer je kazao da penzije neće biti smanjene jer bi se time "otvorila vrata pakla". Najavio je i da će direktni porezi na neto platu, koji iznose oko 70 odsto, uskoro biti smanjeni "po svaku cenu".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE