Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU traži detalje poreskih sporazuma

    Evropska unija planira da prinudi zemlje članice da obelodane detalje sporazuma o porezima s velikim kompanijama i time okončaju povoljne dogovore koje drže u tajnosti.

    Evropska komisija danas je predstavila nacrt zakona koji će zahtevati da članice "automatski razmenjuju informacije o svojim poreskim rešenjima" svaka tri meseca.

    Članice Unije retko razmenjuju podatke o odlukama u vezi s porezima i često ne znaju za rešenja drugih članica, što stvara rupe koje iskorišćavaju velike multinacionalne kompanije.

    Ova odluka je usledila pošto su se pojavili navodi o povoljnim dogovorima koje je Luksemburg napravio s predstavništvima mulinacionalnih kompanija. U februaru je EU osnovala poseban odbor koji treba da razmotri poreske zakone članica.

    Evropska komisija je pokrenule poreske istrage zbog Apple u Irskoj, Starbucksa u Holandiji i Amazona u Luskemburgu, a takođe ispituje poreske olakšice u Belgiji.

    Novi zakon EU će primorati nacionalne poreske vlasti da pošalju kratke izvrštaje o svim prekograničnim poreskim rešenjima, a druge zemlje onda mogu tražiti dodatne podatke, navela je Evropska komisija.

    Novi zakon treba da odobre sve članice EU i potom bi mogao stupiti na snagu 1. januara 2016. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE