Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farmaceutska komora za jedinstvene cene lekova

    Farmaceutska komora Srbije saopštila je da je uvođenje jedinstvene cene lekova najefikasniji i najjednostavniji način za sprečavanje korupcije i suzbijanje sivog tržišta lekova.

    Kako se navodi u saopštenju, direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov kazala je da je komora nebrojeno puta do sada ukazivala da centralne nabavke lekova i medicinskih sredstava mogu biti žarište problema u snabdevanju, generatori nestašica, ali i izvor korupcije.

    "Građanin mora da zna koliko određeni lek košta. Njegova cena treba da bude jednaka u privatnim i državnim apotekama da ne bi bilo prostora za manipulaciju. Iznad svega, lekovi treba da budu dostupni svima kojima su potrebni", kazala je Stojkov.

    Prema njenim rečima, centralizovana nabavka na način kako se sada sprovodi ne garantuje niti jedinstvenu cenu lekova, niti odgovarajuću snabdevenost apoteka.

    "Centralne nabavke, bez jedinstvene cene lekova, mogu da podstaknu sivo tržište lekova i stavljaju državne apoteke i građane u neravnopravan položaj."

    Istovremeno, postojeća politika marži ni na koji način nije dovoljna da pokrije troškove apoteka, piše u saopštenju Farmaceutske komore Srbije, koja okuplja preko 5.600 apotekara iz privatnih i državnih apoteka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE