Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD probile granicu javnog duga

    Javni dug Sjedinjenih Američkih Država dostigao je zakonsku granicu od 18 hiljada milijardi dolara, što je više od celokupnog bruto domaćeg proizvoda najveće svetske ekonomije, javlja Russia Today.

    Američki zakonodavci će sada morati ili da podignu granicu javnog duga ili da pokušaju da ograniče potrošnju, ocenjuje ruska medijska kuća.

    U prošlonedeljnom izveštaju američkog Ministarstva finansija, navodi se da je federalni dug dostigao 18,1 bilion dolara, što je iznad zakonom propisane granice.

    Ministar finansija Jack Lew rekao je u Kongresu da će granica javnog duga biti probijena 16. marta, zbog čega je zatražio od zakonodavaca da što je pre moguće podignu limit zaduživanja.

    Prema aktuelnom aranžmanu, američka Vlada će do oktobra ove godine biti u stanju da nastavi sa normalnim radom zahvaljujući takozvanim vanrednim merama ili računovodstvenim trikovima, prema saopštenju Kancelarije za budžet američkog Kongresa (CBO).

    AmeričkI Kongres je u februaru prošle godine podigao granicu zaduživanja 17,7 biliona na 18,1 bilion dolara do 15. marta ove godine, zahvaljujući čemu je zadržala privredu na bezbednoj udaljenosti od takozvane "fiskalne litice".

    Povećanje nacionalnog duga za 900 milijardi dolara dodatno povećava zaduženost svako građanina Amerike za više od 2.800 dolara, piše portal Daily Signal.

    Prema ocenama tog portala, zaduženost svakog Amerikanca po osnovu nacionalnog duga je u ovom trenutku oko 41.000 dolara, dok će dete koje se rodi u 2015. godini biti suočeno sa javnim dugom po stanovniku SAD od 142.000 dolara u trenutku kada završi koledž, ukoliko ne budu sprovedene budžetske reforme.

    U proteklih 13 godina, javni dug SAD je porastao za skoro 12 biliona dolara, zaključuje Daily Signal.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE