Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje gradnja TE-To Pančevo

    Memorandum potpisan još 2013. godine između Naftne industrije Srbije i „Gazprom energoholdinga“ u Moskvi o izgradnji termoelektrane-toplane u Pančevu mogao bi da zaivi za dva do tri meseca.

    Tako bi posle 30 godina priče da se ova gasna elektrana gradi bilo izvesno da će Pančev dobiti novo postrojenje.

    Upravo je to predstavljajući godišnje rezulteta poslovanja NIS-a najavio Kiril Kravčenko, generalni dierktor, rekavši da je za ovu godinu planiran nastavak realizacije projekta Termoelektrane-toplane Pančevo u saradnji sa ruskim partnerom, u šta će biti uloženo 150 miliona evra.

    Istovremeno će i u vetropark Plandište u saradnji sa partnerom iz Kine, biti realizoan i ovaj projekat, vredan još 150 miliona evra.

    Reč je o elektrani koja će koristiti isključivo prirodni gas, a parom i električnom energijom treba da snabdeva prvenstveno Petrohemiju i Rafineriju, dok bi se višak plasirao na tražište.

    Planirano je da elektrana bude na prostoru Petrohemije, između dve fabričke toplane, koje su spojene parovodom. Tu je i gasovod, trafostanica i dalekovod, preko kojeg će višak električne energije biti ponuđen na tržištu.

    Pored toga što bi rafinerija i Petrohemija trebalo da se iz ove elektrane snabdevaju parom i strujom, višak do 1.100 gigavat časova struje godišnje biće distribuiran u elektrosistem Srbije.

    Reč je o kombinovanoj gasno-parnoj elektrani sa istovremenom proizvodnjom toplote i električne energije.

    Reč je o tehnologiji koja obezbeđuje najvišu efikasnost iskorišćenja energije goriva. U ovom slučaju, gorivo je prirodni gas. Dakle, plemenito gorivo, ali i dragoceno, skupo gorivo. Zbog toga je visoka efikasnost nužna da bi sama elektrana imala i troškovnu efikasnost.

    Ono što je najvažnije ovo postrojenje će umnogome smanjiti troškove poslovanja i povećati sigurnost i u rafineriji i u Petrohemiji, a zavhaljujući najsavremenijoj tehnologiji obezbediće se maksimalno smanjenje emisije štetnih gasova od onih koje zahteva domaće zakonodavstvo.

    Gasom će se elektrana snabdevati iz NIS-a, ali i od drugih dobavljača. To što je Gazprom odustao od gradnje Južnog toka ni na koji način ne dovodi u pitanje gradnju TE-TO, a ceo posao bi mogao biti završen do 2017. godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE