Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jednokratne mane i dugoročne prednosti pristupanja EU

    Pristupanje Evropskoj uniji teško je za privredu Srbije, jer donosi konkurenciju i troškove usklađivanja standarda, ali krajnju rezultat je veći od tih troškova, rekla je pomoćnica ministra privrede Jelena Popović.

    "Kompanija koja uvodi standarde snosi određena ulaganja, ali jasno je da je krajnji rezultat znatno veći od troškova", rekla je Popovićeva na skupu o poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe, u Privrednoj komori Srbije.

    Standardi omogućavaju trgovinu na evropskom tržištu koje se odlikuje velikom platežnom moći, rekla je ona i dodala da je studija Medunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) pokazala da uvođenje standarda doprinosi porastu godišnjih prohoda između 0,5 i 15 odsto.

    "Poglavlje 1 je kompleksno i sveobuhvatno, 80 odsto pravnog nasleđa je u ovom poglavlju", rekla je Jelena Popović, koja je i predsednica pregovaračke grupe Srbije za poglavlje 1.

    "Što se privreda bolje prilagodi biće lakše nakon pristupanja EU", kazala je Popovićeva, dodavši da je prilagođavanje evropskim standardima i sada značajno budući da je EU najveći trgovinski partner Srbije sa udelom od 61 odsto i u uvozu i u izvozu.

    Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović istakao je da se delovi poglavlja 1 – kretanje robe, prožimaju u drugim poglavljima, od energetike, saobraćaja do bezednosne politike, jer je sve što se nalazi na tržištu EU, direktno ili indirektno, pokriveno tim poglavljem.

    "Privreda Srbije je izvozno orijentisana ka EU i da je od 2008. godine zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pokrivenost uvoza izvozom u trgovini sa EU porasla sa 40 na 70 odsto."

    Majstrović je ukazao da se održava skrining o poreskoj politici, i da preostaje bilateralni skrining za još samo tri poglavlja – ekonomska i monetarna unija, finansijske usluge i budžetske odredbe, čime se prvi deo pregovora približava kraju.

    "Opšta ocena je da je Srbija pokazala zavidan stepen pripremljenosti, što treba da bude podsticaj da unapređujemo rad sa stručnim telima, posebno s telima zainteresovanih grupa bez čijeg uključivanja nećemo imati adekvatnu pregovaračku poziciju", rekao je Majstorović.

    Skup u PKS bio je organizovan za zainteresovane predstavnike privrede i razmatrane su specifične teme u vezi s prilagođavanjem evropskim standardima u poglavlju 1. Na skupu je rečeno da je plan da Srbija ispuni sve uslove za ispunjavanje standarda najkasnije 2018. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE