Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel bi da `carini` energetske sporazume

    Energetske dogovore članica Evropske unije sa zemljama van Unije, pre potpisivanja, trebalo bi da odobri Evropska komisija.

    Tako bi mogao da se protumači nacrt dokumenta "Energetska unija" koji sadrži smernice za stratešku diversifikaciju dobavljača energijom, piše Index.

    "Aktivno učestvovanje" Komisije u pregovorima oko energenata će ukloniti "nepotrebne pritiske i tržišne nepravilnosti" izazvane međuvladinim sporazumima (inter-governmental agreements, IGA) sa "zemljama koje ne poštuju evropska pravila", piše u nacrtu dokumenta čiji sadržaj prenosi EurActiv.

    Prema nacrtu, nacionalne vlade su obavezne konsultovati Evropsku komisiju pre potpisivanje ugovora sa zemljama izvan EU, kako bi se osiguralo poštovanje evropskih tržišnih pravila.

    Direktiva koja traži efektivnu kontrolu nad potpisivanjem nacionalnih energetskih ugovora je podstaknuta serijom međuvladinih sporazuma s Rusijom u koje je uključeno šest zemalja članica, a reč je o Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj.

    Nacrt dokumenta "Energetska unija" datira od 30. januara, trenutno je predmet konsultacija i potencijalnih izmena, a njegova objava je najavljena za 25. februar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE