Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo zašto u Sloveniji i Hrvatskoj raste prodaja automobila

    U Hrvatskoj je sve prisutnija praksa "jednodnevne registracije" vozila, po kojoj se automobili kupljeni i registrovani u toj zemlji, po nižim cenama u kratkom roku prodaju na tržištima Evropske unije s višim cenama.

    Prema pisanju Tportala, sve autoindustrije utvrđuju cenu automobila za svako pojedačno tržište s obzirom na standard u konkretnoj zemlji. Kako je Hrvatska među najsiromašnijim zemljama EU, cene automobila su među najnižim, čak do 30 odsto niže nego, recimo, u Skandinaviji.

    Mnogi dileri su takvu situaciju iskoristili i prodaju bazirali na tome da se nov automobil, kupljen i registrovan u Hrvatskoj, odmah proda kao polovan poznatom kupcu u nekoj od zemalja u kojoj su cene znatno više.

    Agan Begić, iz agencije Promocija Plus, navodi da automobilske trgovačke kuće deo novih vozila uvezenih i kupljenih od proizvođača registruju u Hrvatskoj, a zatim ih uglavnom roku od 90 dana izvoze, odnosno "iznose" u druge zemlje EU i prodaju poznatim kupcima.

    Ta je operacija potpuno zakonita, a dileri zarađuju na razlici u ceni za hrvatsko tržište i cena u zemljama u koje "iznose" vozilo, gde realizuju "damping" prodaju. Pored toga, pripada im i povraćaj dela carine i PDV, kaže Begić.

    Prema njegovim rečima, takva poslovna praksa u Hrvatskoj još nije toliko raširena da bi značajno uticala na volumen tržišta, za razliku od Slovenije, gde je, kako tvrdi, dostigla 30 odsto ukupne prodaje.

    U 2014. godini, u Hrvatskoj je prodato 33.962 putničkih automobila, što je 22,1 odsto ili 6.160 automobila više nego 2013. godine. Prodaja u januaru ove godine dostigla je 2.424 novih vozila, što predstavlja rast od 16,5 posto, ili za 344 vozila više nego u januaru prošle godine.

    Mediji u Srbiji nedavno su se bavili slabljenjem tržišta automobila u regionu, navodeći da su upravo Slovenija i Hrvatska jedina dva tržišta vozila koja su, uprkos krizi, u prošloj godini zabeležila rast. Slovenija čak "istorijski".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE