Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Tražićemo podatke o srpskim kljentima HSBC`

    Srbija će zatražiti od švajcarskih poreskih vlasti informaciju o računima građana iz Srbije koji su držali novac u švajcarskom ogranku britanske banke HSBC, izjavio je v.d. direktora Poreske uprave Marko Marinković.

    Kako su objavili mediji, ta banka je pomagala bogatim klijentima, uključujući i klijente iz Srbije, da izbegnu poreze i sakriju milione dolara. Na listi od 200 zemalja, Srbija se po broju klijenata nalazi na 106. mestu, sa 38 klijenata i ukupno 46,6 miliona dolara.

    Marinković je nakon skupa u Uniji poslodavaca Srbije kazao novinarima da još nije utvrđeno da li je to tačna informacija, ali da će Poreska uprava, zajedno sa drugim nadležnim organima, posvetiti tome "maksimalnu pažnju".

    "čak i da imamo i da znamo identitet lica i iznose koje su iznosili iz zemlje, nismo u mogućnosti da ih obelodanimo, zato što to predstavlja službenu tajnu, jer ukoliko je istina to što je napisano u medijima onda sigurno zavređuje pažnju istražnih organa, a protivzakonito je otkrivati detalje iz istrage", rekao je Marinković.

    On je dodao da i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji takođe zabranjuje Poreskoj upravi da iznosi podatke o fizičkim licima, poreskim obveznicima i njihovim poreskim obavezama.

    Marinković nije želeo da precizira ko su najveći poreski dužnici u Srbiji, a na pitanje kako će se država izboriti sa njima, objasnio je da će se porez naplaćivati putem redovne i prinudne naplate, kao i putem dogovora sa dužnicima.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE