Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor Microsofta i Samsunga oko patenata

    Kompanije Microsoft i Samsung Electronics postigle su nagodbu u sporu oko naplaćivanja prava na patente, ali su uslovi tog dogovora poverljivi, saopštio je Microsoft.

    Microsoft je prošle godine tužio Samsung saveznom sudu u SAD, optužujući ga za kršenje sporazuma o saradnji jer je odbijao da plaća prava na patente nakon što je američka kompanija u 2013. najavila kupovinu sektora za proizvodnju mobilnih telefona Nokia.

    Kakav je dogovor između Microsofta i Samsunga, nije poznato jer je to poslovna tajna. Ali, procenjuje se da bi po ceni od pet dolara po jednom uređaju Samsung morao da plaća Microsoftu oko 1,6 milijarde dolara godišnje. Samsung je u 2014. prodao 318 miliona pametnih telefona, pokazuju podaci IDC.

    U tužbi je Microsoft utvrdio da mu Samsung duguje 6,9 miliona dolara kamata za više od milijardu dolara neplaćenih prava na patente. Samsung je uzvratio da je kupovinom Nokije, Microsoft prekršio sporazum o saradnji iz 2011.

    Samsung je kazao da je 2011. dogovorio da će Microsoftu plaćati tantijeme u zamenu za licencu za patent koji pokriva telefone koji imaju Googleov Android operativni sistem. Samsung je takođe pristao da razvija Windows telefone i deli poverljive poslovne informacije s Microsoftom, pokazuju sudski podnesci.

    Ipak, nakon što je Microsoft kupio Nokiju, postao je direktan konkurent Samsungu na području hardvera, a Samsung je odbio da podeli neke osetljive informacije zbog mogućeg kršenja tržišne utakmice.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE