Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK: Rast svih članica EU, Hrvatska na začelju

    Ove godine Evropska Komisija očekuje rast u svim zemljama članicama Evropske unije, ali s velikim razlikama. Najmanji rast imaće Hrvatska od 0,2 odsto, a najveći Irska 3,5 odsto.

    Ovo je prvi put od 2007. godine da se očekuje rast u svim članicama EU. Prosečno na nivou 28 zemalja članica Komisija ove godine očekuje rast od 1,7 odsto, a u 19 zemalja evrozone 1,3 odsto. Za sledeću godinu predviđa se rast od 2,1 odsto u EU i 1,9 odsto u evrozoni.

    Komisija je smanjila procenu pada hrvatske privrede za prošlu godinu na minus 0,5 odsto, dok je za ovu godinu zadržala prognoze o izlasku iz recesije s marginalnim rastom od 0,2 odsto, a za sledeću godinu predviđa rast od jednog procenta.

    "Hrvatska ekonomija je pala 2014. šestu godinu zaredom, ali je tokom godine smanjena brzina recesije, što je dovodi do pada od 0,5 odsto na godišnjem nivou."

    Prema zimskim prognozama, pozitivna potražnja iz inostranstva nije mogla poništiti efekte slabe domaće potražnje, koja je pala zbog pada investicija od 3,6 odsto i smanjenja privatne potrošnje od 0,6 odsto i javne potrošnje od 2,1 odsto, navodi Komisija.

    "Kraj hrvatske recesije predviđa se 2015. godine, ali realni BDP rašće skromnih 0,2 odsto. Rast domaće potražnje ostaće negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje.

    Kraj recesije i slabi rast prisuje se isključivo neto izvozu, koji je u prošloj godini snažno rastao (6,1 odsto), delimično zbog jednokratnog efekta ulaska u EU, ponovne uspostave trgovačkih veza s partnerima iz CEFTA i oporavka privrede u susednoj Sloveniji.

    Ipak, ove godine se predviđa usporavanje rasta izvoza (2,8 odsto), a sledeće godine ponovno bi se trebao ubrzati (4,7 odsto). "Rizici za procene rasta uglavnom su negativni zbog nesigurnosti oko fiskalne politike i strukturnih reformi", navodi Komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE