Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK: Milijardu evra za zapošljavanje mladih

    Evropska komisija predlaže da se milijarda evra iz budžeta Inicijative za zapošljavanje mladih stavi na raspolaganje već ove godine, čime će se olakšati zapošljavanje 650.000 mladih Evropljana.

    Time će se do 30 puta povećati predfinansiranje koje države članice primaju za podsticaj zapošljavanja mladih. Učinke tih sredstava osetiće do 650.000 mladih osoba kojima će se olakšati brže pronalaženje posla.

    Prvi prioritet ove Komisije je jačanje konkurentnosti Evrope, podsticaj ulaganja i otvaranje radnih mesta. Investicionim planom u vrednosti od 315 milijardi dolara mogu da se stvore milioni radnih mesta, i to ne samo za mlade.

    Ipak, čak i kad se stvaraju nova radna mesta, mladi često imaju velike poteškoće pri ulasku na tržište rada. Zbog toga je Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) prvenstveno usmerena na vraćanje mladih na posao ili u program osposobljavanja.

    Sve su se države članice obavezale na ispunjavanje "Garancija za mlade": osobama mlađim od 25 godina ponudiće se kvalitetno radno mesto, obuka ili osposobljavanje u roku od četiri meseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla.

    Ovom najavom doprineće se ostvarivanju tih garancija u skladu s preuzetom obavezom Komisije u radnom programu za 2015. godinu. O tom zakonodavnom predlogu sada će raspravljati Evropski parlament i Savet.

    Komisija procenjuje da bi se ove godine ubrzanim predfinanciranjem mogla brže pružiti neposredna podrška i da bi se moglo obuhvatiti od 350.000 do 650.000 mladih osoba. Sa druge strane, uz trenutnu stopu predfinansiranja, ta bi brojka iznosila tek od 14.000 do 22.000 mladih osoba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE