Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB `ohrabrila` Varoufakisa

    Ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis kaže da je "ohrabren" razgovorima sa čelnicima Evropske centralne banke, ističući da je Grčkoj potrebno šest nedelja da predloži alternativu politici mera štednje.

    "Imali smo vrlo korisne razgovore", rekao je Varoufakis u sedištu ECB u Frankfurtu, gde ga je primio predsednik te banke Mario Draghi. Grčki ministar je dodao da je razgovor bio "odličan" i da mu je "veliko ohrabrenje za budućnost".

    Na pitanje italijanskog dnevnika Il Messaggero koliko će vremena biti potrebno za prdlog novog rešenja problema grčkog duga, prihvatljivo i za grčku radikalnu levicu i za evropske institucije, Varoufakis je odgovorio "najviše šest nedelja".

    To je vreme koje tražimo od evropskih partnera da bismo mogli da završimo predloge koji bi bili alternativa merama štednje "trojke" poverilaca, rekao je Varoufakis, navodeći da Grčka treba da postigne "dovoljan stepen stabilnosti i budžetski ritam" koji će omogućiti pokretanje novih pregovora.

    EU treba da krajem februara Grčkoj isplati poslednjih sedam milijardi evra iz plana pomoći, ali uslov za to je da se sprovedu otpočete reforme i da se Grčka drži stroge budžetske štednje.

    Varoufakis je ranije izjavio da će Atina "okrenuti list" politike štednje, ali da ne želi "duel" Grčke i Evrope, već "novi odnos poverenja i iskrenosti".

    Novi premijer Grčke Alexis Tsipras u Briselu razgovara s predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a potom će za Pariz, na sastanak s predsednikom Francuske Francoiseom Hollandeom.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE