Za petinu manje bajatih namirnica?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za petinu manje bajatih namirnica?

  Na meti inspektora prošle godine se našlo oko 6.300 prehrambenih proizvoda, nepravilnosti su utvrđene kod manje od jedan odsto artikala, a smanjen je i broj žalbi na rok upotrebe, pišu Novosti.

  Na rafovima se često zateknu razni začini, supe, čajevi, namazi, kore, konzerve, ali i pivo, likeri, koji odavno nisu za upotrebu. Veliki problem je i prelepljivanje roka upotrebe. Ipak, u odnosu na prethodne godine, sada je, tvrde inspektori, za petinu manje takvih namirnica.

  Pojedini trgovci pomešaju proizvode sa isteklim rokom sa novim i ispravnim namirnicama. To je često slučaj u takozvanim ekonomičnim pakovanjima od više komada, kada po znatno nižoj ceni mogu da se kupe razni praškasti proizvodi, "peciva", pudinzi, supe…

  Inspektori su tokom 2014. godine kontrolisali 6.249 prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića u prometu. Broj utvrđenih nepravilnosti, koji pored isteklog roka podrazumeva i neodgovarajuću deklaraciju je, kako kažu, ispod jedan odsto.

  Pod njihovom "lupom" u prošloj godini bili su hleb, peciva, testenine, brašno, šećer, ulje, margarini, voćni sokovi, kafa, čajevi, začini, kremasti i čokoladni proizvodi, dodaci jelima, supe…

  Zbog isteklog roka iz magacina proizvođača, veletrgovina i maloprodaje najviše je povučeno likera, pića na čokoladoj bazi, zatim finih pekarskih proizvoda, drugih alkoholnih pića, piva, bezalkoholnih napitaka, brašna, kažu za Novosti u Poljoprivrednoj isnpekciji Ministarstva poljoprivrede Srbije.

  Za 12 meseci protekle godine povučeno je iz prometa 4.800 alkoholnih pića, oko 1.000 litara raznog piva, 882 litra bezalkoholnih napitaka i sokova, a zbog nepotpune deklaracije 8.687 kilograma čokolada i kakao proizvoda, 8.336 kilograma pekarskih proizvoda, 45 kilograma čaja…

  Kada potrošač kupi takav proizvod, ima pravo da se vrati i od trgovca zahteva novac nazad, ali i da to prijavi inspekcijama.

  Broj žalbi na istekao rok upotrebe sada je manji nego ranijih godina, potvrđuje i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

  Stari savet: Pogledajte deklaraciju

  Građani se žale da trgovci prelepe cene i rok upotrebe na proizvodima, što je krivično delo, jer se time skriva rizik kome je izložen potrošač. Potrošači ovakve probleme ne treba da rešavaju sami, već da se obrate nadležnima.

  Kupci bi trebalo da obrate pažnju na deklaracije i da obavezno pogledaju rok trajanja, upozoravaju u potrošačkim organizacijama. Ukoliko proizvod nema deklaraciju ili ona ne sadrži sve neophodne podatke, ne bi ga valjalo kupovati.

  Potrošači treba da znaju da i neupakovani proizvodi, poput hleba, voća i povrća moraju da imaju deklaracije na rafovima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE