Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Franak `davi` nekoliko hiljada građana BiH

    Gotovo deset hiljada državljana Bosne i Hercegovine bespomoćno čeka da neko u toj zemlji nešto preduzme kako bi ih zaštitio od finansijske propasti, koja im preti zbog naglog rasta švajcarskog franka.

    Prema dostupnim informacijama u poslovnim bankama u BiH, 9.802 osobe imaju kredite koji su vezani za valutu Švajcarske i najveći broj njih sada jednostavno ne može da plaća dospele rate, a lokalni mediji u BiH prenose apel da se pokuša učiniti nešto poput onoga što je preduzela vlada Hrvatske.

    Prema računici udruženja "Švajcarac", koja okuplja korisnike takvih kredita, u vreme kada su sklapani kreditni ugovori te osobe su iz banaka "povukle" 872 miliona konvertibilnih maraka, a zbog rasta kursa franka taj je iznos sada povećan na dve milijarde KM.

    "Ako je korisnik kredita od 2006. do 2008. godine podigao 100.000 KM na 15 godina i ako mu je prva rata bila 1.000 KM, sada je ona 2.100 KM", rekao je predsednik udruženja Kemal Duraković. To znači da onaj ko je podigao kredit od 100.000 KM, sada mora vratiti 350.000.

    U udruženju "Švajcarac" su procijenili kako je nekontrolirani rast tečaja švicarskog franka izravno ugrozio oko 50 tisuća ljudi kada se korisnicima kredita pribroje članovi njihovih obitelji.

    U BiH je poseban problem to što nad bankarskim sektorom država nema nikakvih ingerencija. Bankarsko poslovanje regulišu i nadziru entiteti, a vlade Federacije BiH i Republike Srpske za sada nisu pokazale nikakvu spremnost da reaguju.

    Za sada je tek Agencija za bankarstvo Federacije BiH bankama "sugerisala" da dužnicima pokušaju izaći u susret i nađu mogućnost za ublažavanje udara prouzrokovanog rastom franka.

    Vlada Republike Srpske za sada razmatra stanje i najavljuje kako će to potrajati do kraja nedelje, a nakon toga bi se moglo odlučivati o nekim merama.

    U udruženju "Švajcarac" su zbog svega proglasili opštu mobilizaciju i najavili za 7. februar skupštinu udruženja što je ujedno rok koji su dali vlastima da nešto preduzmu. Za sada su svojim članovima sugerisali da plaćaju rate kredita po kursu koji je vredio na dan zaključenja kreditnih ugovora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE