Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB: Region raste, samo Srbija pada

    Srbija je jedina zemlja jugoistočne Evrope koja će u 2015. godini imati pad bruto domaćeg proizvoda i on će iznositi 0,5 odsto, procena je koju je objavila Svetska banka.

    Prema polugodišnjem izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, u ovoj godini rast se očekuje u svim zemljama regiona, sem u Srbiji.

    "Srbija će, verovatno ostati u recesiji usled slabe domaće tražnje i teške fiskalne konsolidacije", rekla je vodeći ekonomista Svetske banke Gallina Andronova Vincelette na konfereciji za novinare u Beogradu, tokom prezentacije koja je istovremeno održana u svim glavnim gradovima šest zemalja regiona.

    Zemlje koje su obuhvaćene sedmim izveštajem su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora. Kako je navela, u ovoj godini se očekuje skroman oporavak regiona, uz projektovani prosečni rast od 1,3 odsto.

    "Verovatno će rast da bude ograničen u 2015. zbog slabog oporavka BiH i još jedne recesije u Srbiji. Očekuje se rast od preko tri odsto u 2015. u ostatku regiona, s tim da će ekonomski rast u Makedoniji dostići 3,8 odsto", ocenjeno je u izveštaju.

    Prema Svetskoj banci, privredni rast koji je u prošloj godini usporio verovatno će u 2015. da bude ograničen zbog slabog oporavka dve zemlje koje su prošle godine pogođenje poplavama – BiH i Srbije, koje, dodale je Andronova Vincelette, polako pokreću ekonomsku aktivnost.

    Prema njenim rečcima, bitna stvar koju Srbija treba da reši je visok nivo nenaplativih kredita od 20 odsto, što je jedna od dva najviša u regionu, kao i da se više trudi kod privlačenja stranih investicija, uz stvaranje jake poslovne klime.

    Kao ključnu pretpostavku za dalji ekonomski razvoj regiona jugoistočne Evrope Andronova Vincelette je navela strukturne reforme, ističući da je neophodna dalja fiskalna konsolidacija u celom regionu.

    Viši ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar šestović je rekao da postoji mogućnost da se Srbija vrati na putanju trajnog privrednog rasta, a da na tom putu dosta može da pomogne završetak procesa restrukturiranja državnih preduzeća.

    Andronova Vincelette je navela da izgledi za rast u zemljama jugoistočne Evrope zavise od spoljnih faktora, uključujući kontinuirani oporavak spoljne tražnje, naročito u Evropi kao i stabilizaciju cena energenata na međunarodnom tržištu na otprilike sadašnjem, niskom, nivou.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE