Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stamenković: Zamrzavanje franka je loše rešenje

    Vlasti u Srbiji i poslovne banke treba da sačekaju nekoliko nedelja kako bi se pronašlo najbolje rešenje za otplatu kredita u švajcarskim francima, tvrdi saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

    "Ako bi država sada zamrzla odnos dinara i franka to bi bilo loše rešenje", rekao je Stamenković novinarima na prezentaciji novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

    Po njegovoj oceni, ukoliko bi bio napravljen izuzetak u otplati kredita u švajcarskoj valuti, zbog jačanja franka nakon ukidanja njegovog pariteta prema evru, slične olakšice bi tražili i korisnici kredita u drugim valutama.

    On je kazao da je mađarska vlada platila bankama tri milijarde evra kao nadoknadu što su kredite u francima vezali za forintu i zapitao da li Vlada Srbija može da pribegne takvoj meri.

    Po oceni Stamenkovića, sadašnja vrednost franka prema evru i dolaru neće se zadržati na duži rok.

    Govoreći o privatizaciji Železare Smederevo, Stamenković ne veruje da će država ponuditi neke tekuće subvencije Emarku za srpsku čeličanu.

    On je kazao da ne zna tačno kakav je dogovor postignut sa Esmarkom, ali da je vrlo verovatno da će država preuzeti na sebe neke dugove železare.

    "Esmark će morati da plaća zarade, struju, vodu. Ne verujem i ne bi bilo dobro da država ponudi neke tekuće subvencije dok taj aranžman traje", ocenio je Stamenković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE