Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    S&P: Kreditni rejting Srbije sa negativnim izgledima

    Agencija Standard & Poors potvrdila je kreditni rejting Srbije BB minus s negativnim izgledima, objavila je Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

    Analitičari S&P naveli su da potvrda kreditnog rejtinga Srbije i prekid posebnog nadzora (CreditWatch) odražavaju mišljenje da je opao neposredan rizik od slabljenja kreditne sposobnosti. Srbija je pod poseban nadzor analitičara S&P stavljena 10. oktobra 2014. zbog negativnih implikacija.

    "Srbija je započela procese fiskalne konsolidacije koji bi trebalo da ublaži rast javnog duga tokom godine", naveli su i kao značajne pozitivne faktore ocenili i budžet za 2015. i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

    Analitičari S&P su naveli da negativni izgledi za kretanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju neizvesnosti oko obima fiskalnih reformi u srednjem roku i slabih izgleda za ekonomski rast.

    Rejting agencija kaže da glavni, neposredni izazov za Vladu Srbije ostaje fiskalna konsolidacija i da su mere štednje uvedene krajem 2014. i u budžetu za 2015. korisne, ali da je još rano da se potvrdi da će biti dovoljne za stabilizaciju putanje javnog duga.

    "Ako se zadrži smanjenje troškova i smanji budžetska podrška javnim preduzećima, računamo da će prosečan godišnji rast državnog duga biti 5,7 odsto bruto domaćeg poroizvoda u periodu od 2015. do 2018. godine, što je nešto više od projekcije deficita budžeta opšte države od 4,8 odsto BDP", naveli su analitičari.

    Dodaje se da će to biti taman dovoljno da se stabilizuje nivo javnog duga, ali ako se ekonomski rast vrati na stope rasta preko dva odsto i inflacija poveća na stope preko 4,5 odsto od 2017. nadalje, što je trenutno očekivanje analitičara.

    S&P pretpostavlja da će priliv direktnih stranih investicija obezbediti finansiranje bar polovine godišnjeg deficita tekućeg platnog bilansa, što bi trebalo da ograniči potrebu za povećanje već značajnog spoljnog duga Srbije.

    Rejting agencija Standard i Purs ocenila je da će Srbija u 2015. godini zabeležiti pad BDP od 0,5 odsto, dok bi nakon toga BDP trebalo da krene uzlaznom putanjom i u 2016. zabeleži rast od 1,3 odsto, a u 2017. rast od dva procenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE