Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF snizio prognoze globalnog rasta

    Međunarodni monetarni fond je znatno snizio prognoze rasta svetske privrede za naredne dve godine, uz obrazloženje da niže cene nafte nisu pomogle "neutralisanju sveprisutne slabosti širom sveta".

    U izveštaju MMF se navodi da će slabije perspektive rasta u Kini, Rusiji, evrozoni i Japanu doprineti rastu svetske privrede sa samo 3,5 odsto u ovoj, odnosno 3,7 odsto u 2016. godini, što je za 0,3 procentna poena niže u odnosu na oktobarski izveštaj MMF, prenosi RTS.

    To je pokazatelj je konstantnog pogoršanja ekonomske slike većine zemalja zbog slabih investicija, usporavanja trgovine i pada cena sirovina, prenosi agencija France presse.

    Dok će Sjedinjene Američke Države ostati jedina svetla tačka među vodećim svetskim ekonomijama, Evropa će nastaviti da se bori sa deflacijom, dok će privreda Kine, pogođena sporijim rastom izvoza i krizom u sektoru nekretnina, ostvariti najsporiji tempo rasta u poslednjih 25 godina.

    Prema prognozama MMF, privreda SAD će ove godine ostvatiti rast od 3,6 odsto, što je za pola procentnih poena više u odnosu na oktobarsku prognozu, dok će Kina, registrovati rast od 6,8 odsto u ovoj godini, za 0,3 procentna poena niži u odnosu na raniju prognozu MMF, a u 2016. rast od 6,3 odsto.

    Sporiji privredni rast Kine u ovoj i narednoj godini naročito će se preliti i na druge azijske države, što će rezultirati obaranjem njihovih perspektiva rasta, ocenjuje MMF.

    Kada je reč o evrozoni i Japanu, stagnacija i niska inflacija i dalje izazivaju zabrinutost, što zahteva stalna monetarna labavljenja kako bi se sprečio rast kamatnih stopa, navodi MMF.

    Fond dodaje da u evrozoni, u kojoj bi Evropska centralna banka ove nedelje trebalo da pokrene program otkupa obveznica, niske cene i depresijacija evra pomažu privrednom rastu, ali da će se u budućnosti taj blok boriti sa niskim nivoom investicija i slabijom tražnjom iz zemalja u razvoju.

    Prema procenama MMF, evrozona bi u 2015. trebalo da ostvari rast od 1,2 odsto, a naredne godine rast od 1,4 odsto, dok će privreda Japana ove godine ostvariti rast od samo 0,6 odsto, a naredne godine takođe slabašnih 0,8 odsto.

    Privreda Rusije, koja je već pritisnuta sankcijama, naročito će biti pogođena nižim cenama nafte, navodi MMF i dodaje da će iz tog razlog privreda Rusije ove godine registrovati pad od tri odsto, a naredne godine negativni privredni rast od jedan odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE