Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kome će pripasti Trepča?

    Jednostrano usvajanje Zakona o javnim preduzećima, koji otvara put da Trepča pređe u javno preduzeće u vlasništvu Kosova, bilo bi težak udarac za dijalog srpske i albanske strane.

    U Prištini se očekuje da sporni predlog zakona bude na dnevnom redu parlamenta Kosova u ponedeljak 19. januara.

    Od dugogodišnjeg predmeta sporenja Beograda i Prištine do mogućeg predmeta razgovora za briselskim stolom. Vlasništvo nad Trepčom biće, izgleda, prva tema prvog sastanka Aleksandra Vučića i Ise Mustafe 9. februara, javlja RTS.

    To je nametnula kosovska Vlada usvojivši zakon koji im daje odrešene ruke da prisvoje rudarski kombinat na severu Kosova.

    "Mi smo insistirali da se otvori pitanje imovine, nisu ga otvarali i boga mi ako to urade unilateralno, jednostarno to bi bio težak udarac za dijalog srpske i albanske strane", naveo je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

    Stav albanske strane je jasan. Osim u zakonu koji će se po hitnoj proceduri naći u kosovskom parlamentu, iskazan je i na Facebook profilima kosovskog premijera Mustafe i šefa diplomatije Tačija. Trepču nazivaju nacionalnim blagom nad kojim će Vlada Kosova osigurati nadležnost.

    Srpski članovi Vlade Kosova sa zakonom o javnim preduzećima nisu saglasni, a srpski predstavnici u tamošnjoj Skupštini za njega neće dići ruku. To će, međutim, teško sprečiti njegovo usvajanje. Podržavaju ga Albanci na vlasti i u opoziciji.

    "Mi nemamo pravni mehanizam da to sprečimo, da smo imali to bismo učinili i do sada ali ovo će biti još jedna negativna poruka za sve zato što će pokazati da niko ne brine o tome šta Srbi imaju da kažu. To je poruka i za međunarodnu zajednicu da obrati pažnju kakav je tertman prema nama", kaže zamenik predsednika Vlade Kosova Branimir Stojanović.

    Srbija preko Fonda za razvoj, ima 58 odsto vlasništva nad Trepčom. Udeo imaju i EPS, "Jugobanka", "Progres" i radnici, kojih je trenutno oko 2.500.

    "S obzirom da se Trepča nalazi na severu KiM, da se sva rudna ležišta Trepče nalaze ispod Centralne Srbije, ta odluka je potpuno nesprovodiva i ne samo da stvara političke komplikacije već je i pokušaj da se izvrši dodatni pritisak i da se unese nemir među Srbe, Srbija će znati kako da zaštiti trepču", rekao je direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

    Nije, međutim, reč samo o Trepči. Zakon bi prištinskoj administraciji dao odrešene ruke da svako društveno preduzeće pretvori u svojinu Kosova.

    "Kosovoska vlada pokušava da ojača svoju poziciju pred 9. februar. Mislim da je ovo pravi put da se od toga napravi međunarodni problem, dobije saradnja najuticajnijih. To mora doći na briselki sto", kaže analitičar Dušan Janjić.

    Pitanje srpske imovine na Kosovu je utemeljeno u Rezoluciji 1244 UN. Aktuelni ministar privrede Sertić ranije je ukazivao da bi prilikom izvođenja računica o njenoj vrednosti trebalo posebno imati u vidu koliko je Srbija ulagala u razvoj kosovske privrede.

    Ranije analize PKS, pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od milijardu i 200 hiljada evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE