Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci, Francuzi i Italijani povratili novac od Južnog toka

    Tri evropske zemlje uspele da povrate novac koji su uložile u Južni tok, prodajom akcija obustavljenog gasovoda, ali Srbija nema tu opciju.

    Nemački Wintershall, italijanski Eni i francuski EDF prodali su poslednjih dana prošle godine svoje akcije koje su imali u firmi Južni tok transport i tako nadoknadile gubitke zbog stopiranja projekta.

    Srbija ne može da krene njihovim putem, kada bi htela da povrati 30 miliona evra, koliko je uložila u ovaj gasovod. Naša zemlja nema učešće u celokupnom projektu, a Rusi odlučuju i o našoj zajedničkoj firmi.

    Gazprom je kupovinom 50 odsto akcija Italijana, Nemaca i Francuza postao stopostotni i jedini vlasnik kompanije Južni tok transport. Iz Wintershalla su Novostima objasnili da je, prema sporazumu koji su imali sa akcionarima, dogovoreno da se akcije prodaju po ceni koja treba da nadoknadi ulaganja u Južni tok.

    Prodali smo 15 odsto učešća. Prema sporazumu, kupovna cena nadoknađuje gotovinu koju smo uložili u projekat, kažu u Wintershallu. Isto je postupio italijanski Eni, koji je imao 20 odsto učešća i francuski EDF sa 15 odsto.

    Srbija je sa Gazpromom napravila preduzeće Južni tok Srbija 2009. godine. Jedina je od učesnica u ruskom gasovodu u zajedničkom preduzeću dobila manjinsko vlasništvo od 49 odsto u ovoj kompaniji, pa će Rusi zapravo odlučiti o njenoj sudbini.

    Firma Južni tok Srbija je osnovana u Švajcarskoj. U Srbiji u njoj radi oko 15 zaposlenih, od kojih su polovina projektanti Srbijagasa koji su u ovom preduzeću na privremenom radu.

    Ukoliko se ono zatvori, vraćaju se u svoju matičnu firmu. Južni tok Srbija nema imovinu u našoj zemlji, a prostorije koje koriste su u vlasništvu Naftne industrije Srbija.

    Rusi sigurno čuvaju Južni tok ukoliko ponovo zaživi, smatra Ljubinko Savić iz Udruženja energetike. Već se dešavalo da kupuju akcije koje su naglo pale u firmama po Rusiji. Postoji i mogućnost da su morali da ih kupe, kako ih evropske firme ne bi tužile za novac koji su dale na gasovod.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE