TOS: 2014. može postati rekordna po zaradi od turizma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TOS: 2014. može postati rekordna po zaradi od turizma

  Devizni priliv od turizma u 2014. mogao bi premašiti 1,1 milijardu dolara, što bi bilo više od rekordne 2013. godine, kada je priliv bio milijardu i 52 miliona dolara.

  U prvih devet meseci 2014. godine devizni priliv iznosio je 850 miliona dolara, što je za 11 odsto više nego u istom periodu 2013. godine, rečeno je u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

  Kako je ocenjeno, na taj uspeh posebno je uticalo povećanje dolazaka stranih turista, za 12 odsto, ali se očekuje da će na statistiku povoljno uticati i nedavno održani Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

  Prema oceni TOS-a, iako "kongresnih turista" godišnje ima znatno manje, oni obezbeđuju viši devizni priliv, odnosno, procenjuje se da troše u proseku 400 evra dnevno.

  Direktorka TOS Gordana Plamenac kazala je za agenciju Beta, da još nema zvaničnih podataka o uticaju Samita na devizni priliv od turizma, ali da je u to vreme, prema preliminarnim podacima u Srbiji boravilo oko 2.000 stranaca, koji su uglavnom bili smešteni u hotelima sa tri i četiri zvezdice.

  Prema njenim rečima, veliki uspeh Srbije je što se po broju održanih kongresa nalazi na 42. mestu u svetu, odnosno na četvrtom mestu u poređenju sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, posle Praga, Budimpešte i Beča, dok je među zemljama bivše Jugoslavije na prvom mestu po održavanju kongresa.

  Direktorka TOS je ocenila da se ubuduće mora dosta ulagati u kongresni turizam, kako bi Srbija uspela da održi taj nivo i tempo rasta. Srbiji je neophodan i moderan kongresni centar, a Plamenac je ocenila da bi trebalo uložiti novac u obnovu "Sava Centra".

  U prvih jedanaest meseci 2014. u Srbiji je boravilo više od dva miliona turista (2,033.223), od čega je stranih turista bilo 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine (952.127), a domaćih devet odsto manje (1,081.096).

  Domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima – 43 odsto, zatim slede planinska mesta sa 30 odsto, a strani gosti najviše su boravili u Beogradu (51 odsto).

  Najveći broj noćenja u Srbiji ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Crne Gore, Nemačke, Hrvatske.

  Stranim turistima je u 2014. najzanimljiviji u Srbiji bio Beograd, a zatim i festivali poput Exita, Guče, Nišvila.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE