Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS sumirala godinu: U 2014. očuvali smo istorijski nisku inflaciju

    Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je u 2014. godini očuvala istorijski nisku inflaciju i relativnu stabilnost kursa, kao i poverenje u finansijski sektor Srbije, ali i izradila reformska zakonska rešenja i potpisala značajne medjunarodne sporazume.

    "Jedan od najznačajnijih rezultata koji je NBS ostvarila tokom ove godine jeste to što se inflacija drugu godinu zaredom kreće na nivou karakterističnom za razvijene tržišne privrede i što smo na dobrom putu da postignemo njenu trajnu stabilizaciju na niskom nivou", ističu iz centralne banke.

    Dodaje se da je monetarna politika pružala podstrek ekonomskoj aktivnosti, time što su kamatne stope po kojima se država, privreda i gradjani zadužuju na domaćem tržištu spuštene na istorijski najniži nivo.

    Godinu je u bankarskom sektoru obeležilo i izdavanje dozvole za rad novoj banci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine.

    Uz to, rast devizne štednje u 2014. godini, koja je dostigla nivo od 8,5 milijardi evra, početak poslovanja jedne nove banke, kao i veliko interesovanje drugih stranih investitora za ulazak na bankarsko tržište Srbije, ukazuju da je poverenje u stabilnost finansijskog sistema i bankarski sektor uspešno očuvano, ocenjeno je u NBS.

    "Uprkos uticaju turbulencija iz medjunarodnog okruženja, geopolitičkih kriza i globalnog kretanja kapitala, kao i činjenici da je dinar poput valuta mnogih zemalja u razvoju i iz okruženja bio izložen znatnim deprecijacijskim pritiscima, NBS je svojim merama uspela da sačuva relativnu stabilnost domaće valute. Rezultati tih mera dobili su na značaju krajem godine, kada su deprecijacijski pritisci oslabili, a dinar ojačao", piše u saopštenju.

    Na predlog NBS u ovoj godini donet je set reformskih zakona kojima se unapredjuje poslovni ambijent u Srbiji.

    Narodna banka Srbije pripremila je i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama, kojim se menja pravni okvir za restrukturiranje banaka i vrši dalje uskladjivanje sa propisima Evropske unije, a predlog tog zakona biće upućen Skupštini Srbije na usvajanje tokom januara 2015.

    Naglašeno je i da je, zahvaljujući sporu koji je NBS pokrenula i vodila pred Trgovinskim sudom u Parizu, Srbiji u skladu s kriterijumima iz Sporazuma o pitanjima sukcesije, pripalo više od 10 miliona evra.

    NBS u 2014. godini doprinela postizanju dogovora s Medjunarodnim monetarnim fondom o novom aranžmanu, koji će Srbiji omogućiti uspostavljanje stabilnijeg makroekonomskog okvira, dok je u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, centralna banka preuzela odgovornost i vodeću ulogu u dva pregovaračka poglavlja.

    Potpisan je i Sporazum o saradnji na sprečavanju falsifikovanja i otkrivanju falsifikovanih novčanica evra u Srbiji, kao i Sporazum o saradnji NBS s Kineskom razvojnom bankom, a odlučeno je i da kineski juan bude uključen na listu valuta kojima se može trgovati na domaćem deviznom tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE