Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za hrvatski državni aparat preko 1.300 novih vozila

    Porastu trgovine automobilima u 2014. godini u Hrvatskoj od 20 odsto, u mnogome direktno "pomogla" država, koja je za potrebe Sabora, Vlade i Ministarstava kupila preko 1.300 vozila.

    Analizirano po mesecima, prva tri meseca ove godine pokazivala su trend oporavka trgovine vozilima u proseku za više od 20 odsto. Tom porastu svakako je doprinela i kupovina vozila koju je Državna kancelarija za javnu nabavku sprovela za potrebe Sabora, Vlade i Ministarstava.

    Državni zavod naručio je 1.581 vozilo, od toga 1.328 osobnih vozila, a samo za potrebe MUP isporučeno je 1.009 vozila, navodi se u analizi HGK.

    Daljem trendu rasta pridonio je i tzv. "proletni skok", kad rent-a-car agencije kupuju veće kontingente vozila na lizing s kratkoročnom otkupnom vrednošću (tzv. buy-back) za potrebe turističke sezone.

    Na rast prodaje automobila svakako je uticao i ulazak Hrvatske u EU i jednostavniji uvoz vozila iz zemalja EU, ali i Zakon o posebnom porezu na motorna vozila.

    U drugom polugodištu broj prodatih vozila naglo se smanjio zbog već uobičajene letne pauze, ali u završnici, godina će beležiti porast broja prodatih vozila što će svakako pozitivno uticati i na priliv sredstava u državni budžet.

    "Promet vozilima i priliv sredstava bio bi veći kad bi se vratila mogućnost odbitka pretporeza pravnim osobama pri kupovini vozila za liče potrebe koja je ukinuta izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost 2012. godine", objasnio je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE