Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od danas za jedan dolar 100 dinara

    Dok je u fokusu srpskog javnog mnenja proteklih meseci bilo slabljenje dinara prema evru, mnogo veći pad srpska valuta doživela je u odnosu na američki dolar, koji na trenutnoj kursnoj listi "košta" preko 100 dinara.

    Tako, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije, za jedan dolar potrebno je izdvojiti 100,15 dinara. Pre samo mesec dana za američki dolar je trebalo 97 dinara, pred dva meseca 94,4, pre tri meseca 92,5 dinara.

    Pre pola godine jedan američki dolar je vredeo 85 dinara. U isto vreme, srpska moneta je prema evru oslabila neuporedivo manje. Pre mesec dana za evro je trebalo izdvojiti 120,3 dinara, pre dva meseca 119,6, a pre tri meseca 118,5. Pre šest meseci jedan evro je vredeo 115,5 dinara.

    Jačanje dolara ne čudi jer je američka ekonomija u usponu. Upravo u utorak su objavljeni podaci o najvećem kvartalnom rastu u toj zemlji za poslednjih 11 godina.

    Zahvaljajući jačanju dolara, rapidan pad cena sirove nafte nije se u istoj meri reflektovao i na pojeftinjenja goriva u Srbiji, javlja B92.

    Ipak, izloženost srpske privrede prema američkom dolaru nije toliko koliko prema evru, pa ovaj pad ne bi trebalo da ima preterano negativan uticaj na nju. Ali, to ipak znači da su sve obaveze koje kao država i kao pojedinci imamo u dolarima sada povećane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE